Datum objave: 09. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik ima 37 321 stanovnika, a najveće mu prihode donosi klaonica

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveće proračunske prihode Šibeniku donose klaonica i klaonička djelatnost, čak tri puta veće nego ribarnica, tržnica i naknada za isticanje firmi, a najveći rashod su plaće činovnika i troškovi gradske uprave s tim da načelnik ne prima plaću nego se izdržava od svog rada.

Plaće službenika odnesu 1/6 prihoda gradskog proračuna, a dva puta su veće od ukupnih prinosa od klaonice, ribarnice, tržnice i naknade za isticanje firmi.
Ostali proračunski prihodi od prireza, trošarine i otkupa rada gradskih službenika za privatne potrebe ne bi bili dostatni da Šibenik od države ne dobiva odštetu za izgubljene prihode od propalih tvornica.

Zahvaljujući tome Šibenik može održavati gradske nasade, pomagati sirotinji, plaćati bolničke troškove za siromašne, osigurati besplatne lijekove siromašnima, omogućiti odlazak liječnika u udaljen i siromašna sela te plaćati troškove uzdržavanja bolnice, osnovnih škola, gimnazije, trgovačke i zanatske škole kao i troškove policije te mirovina svojih gradskih redara.

Ovi podaci objavljeni su na današnji dan 9. studenoga 1933. godine.

Šibenik je tada s okolnim selima koja su pripadala pod njegovo područje imao 35 322 stanovnika od kojih su 27 274 bili težaci. Katolika je bilo 35 322, pravoslavaca 1492, 492 starokatolika i 15 židova. U Šibeniku je tada živjelo 190 Talijana, 36 Čeha i 7 Austrijanaca.
Nepismenih je kao i 1881. godine bilo oko 60 posto pa je gradska vlast najavila uvođenje obveznog opismenjavanja.

Vodovodna mreža bila je duga 31 kilometar, kanalizacija stara 50 godina imala je ukupnu dužinu od 7000 metara, a prohodnih cesta bilo je 200 kilometara. U gradskoj upravi radilo je 20 djelatnika.

Da bi grad mogao podmirivati svoje troškove nakon najavljenog ukidanja odštete za izgubljene prihode od propalih tvornica, najavljeno je uvođenje dodatnih trošarina na potrošnju vode i električne energije te povećanje poreza na kupoprodaju nekretnina. 
 

Iz kategorije: Nostalgija