Datum objave: 02. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Biskup i episkop zajednički se bore za šibenska prava

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski biskup i episkop pravoslavne eparhije usprotivili su se odluci državne vlasti da se kapacitet šibenske bolnice smanji za 100 postelja.

Nakon njihove intervencije odluka je poništena, a na liječenje je vraćeno 150 već deložiranih bolesnika. Biskup i episkop uspjeli su obraniti interese Šibenika, ali i njegovu čast, dostojanstvo, ugled i status grada. 

Odluku da se broj postelja u šibenskoj bolnici smanji za 50, a na nekim odjelima čak i za 75 posto, biskup i eparh ocijenili su neprihvatljivom i ponižavajućom za Šibenik te u svakom pogledu štetnom za zaštitu zdravlja i života stanovništva šibenskog kraja.

Bilo je to na današnji dan 2. studenoga 1936. godine. šibenski biskup dr. Jerolim Mileta i šibenski vladika, poglavar srpske pravoslavne crkve dr. Irinej Đorđević, otputovali su u Split gdje su ih primili Josip Jablanović ban Primorske banovine, podban Humbert Luger i dr. Andrija Svarčić, načelnik Odjela za socijalnu politiku i narodno zdravlje.

Prema dostupnim izvorima biskupu Mileti i vladiki Đorđeviću trebalo je manje od sat vremena da nadležne dužnosnike uvjere u štetnost i pogrešnost odluke o smanjenju broja postelja u šibenskoj bolnici. Sastanku je bio nazočan i dr. Pasini, ravnatelj šibenske bolnice. Njih su se trojica zajedno vratila u Šibenik na isti način kako su putovala su Split: drugim razredom redovnog putničkog vlaka s presjedanjem u Perkoviću.

Zahvaljujući njihovoj intervenciji Šibenik je opet imao puni broj postelja na internom, tuberkuloznom, veneričnom i kirurškom odjelu, a nezaliječeni bolesnici koji su bili deložirani, vraćeni su na liječenje te im je ukazana dodatna skrb.

Šibenčani su akciju svog biskupa i eparha pozdravili s odobravanjem i poštovanjem, a zamjerili su gradskoj upravi koja nije poduzela ništa da "osujeti tu ponižavajuću katastrofu".
 

Iz kategorije: Nostalgija