Datum objave: 17. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN - Noćas u požaru izgorjela kola za pečenje kestena

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanima ove godine jesen neće kao do sada uljepšati miris pečenih kestena jer su noćas izgorjela kola za pečenje kestena slastičara Isni Ademovića, popularnog šibenskog kestenjara.

Ademović već godinama peče kestene pa Šibenčani po njihovom mirisu znaju da je stigla jesen. Njegove kestene voli i staro i mlado. Djeca, dok čekaju svoju mjericu kestenja, vole gledati kako Isni spretno pravi tuljke od novina u koje uspe pečene kestene.

Vrućene kestene Šibenčani jedu polako u hodu dok šeću poljanom, a rado ih nose u kino "Tesla" pa ih guštaju dok gledaju filmove.

Isni Ademović ima slastičarniocu s dobrim kolačima i sladoledom tik uz staru poštu. Sreća je što se požar s kolica nije proširio na slastičarnicu i poštu jer bi šteta bila golema.

Vatrogasci su došli odmah čim su bili pozvani, ali kestenjarova kolica nisu mogli spasiti. Osim kolica u kojima Isni na žeravi peče kestenje, izgorjela je još i cijela jedna vreća kestenja koja je bila uz njih.

Isni kao kestenjar u Šibeniku nije imao konkurencije, ali se nitko zbog toga nije žalio jer je vazda bio ljubazan i uslužan, a i cijene su mu bile fair čak i u godinama kada bi kesteni slabo rodili.

Bilo je to na današnji dan 17. listopada 1937. godine, a slastičarnica koja se spominje u izvješčću na istom mjestu postoji i danas. Znana je pod imenom "Kalimero"
 

Iz kategorije: Nostalgija