Datum objave: 05. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN – Gradonačelniče, ne gradi po Šibeniku skala, izumrit će ti težaci!

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će prestati biti težački grad i ostat će bez težaka zbog nerazumnih postupaka gradske uprave koja na po težake štetan način rješava komunalna pitanja i uređuje gradske ulice.

Do izumiranja šibenskih težaka doći će zbog sudara težačkih potreba i interesa s nepromišljenom urbanizacijom koja po ulicama gradi skale i stepeništa. Te skale i stepeništa nesavladive su zapreke za težake koji više neće moći dovoziti svoja blaga do svojih kuća, ostava i konoba posebno na Gorici koja je sada sva izolirana.

Izgradnja skala koja upravo traje dovela je do sukoba težaka s radnicima koji skale grade kao i gradskim službenicima koji radove nadgledaju, a neki su težaci nasrnuli i na općinsku zgradu pa i samog načelnika Marka Bačinića kojem su pod prozorom kancelarije vikali: -Gradonačelniče, ne gradi po Šibeniku skala, izumrit će ti težaci!

Ogorčenost težaka nije usamljena. Nezadovoljni su i mnogi trgovci i obrtnici u starom dijelu Šibenika jer više ne mogu dolaziti do svojih radnji kao što su navikli.
Istina je, svi Šibenčani pa i težaci podržavaju izgradnju stepenica do groblja sv. Ane, uz gradonačelnika su i kada je riječ o uređenju groblja sv. Ane koje je jako zapušteno, a još više su za izgradnju turističke staze do tvrđave sv. Mihovila, ali su nezadovoljni, revoltirani i agresivno ogorčeni izgradnjom tolikih skala po gradskim ulicama.

Šibenski težaci tražili su pomoć i od hrvatskog bana kojeg mole za milost jer vide da će im skale doći glave, da će im obitelji ostati gladne, a polja zapuštena i da će izumrijeti do te mjere da se Šibenik više neće moći dičiti časnim i uznositim imenom težačkog grada.

Deputacija težaka koja je išla u gradsku upravu tražiti da se zapuštene šibenske ulice urede kako treba jer su postale sramota i ruglo, ali bez skala. Težaci smatraju da je problem u tome što grad vode sami gradski, učeni i intelektualni ljudi koji ne znaju kako i od čega težak živi i kakve su njegove potrebe. Zbog toga, rečeno je, težaka nema ni u primislima gradskih dužnosnika. Oni od svojih velikih industrijskih ideja, silnih projekata, turizma i urbane modernizacije grada uopće ne vide težaka, težačke interese i težačka pitanja. Delegacija težaka podnijele je gradskoj upravi zahtjev, koji je proslijedila i banu, da se odmah obustavi gradnja skale, da se već izgrađene skale poruše, a ulice urede bez ikakvih skala i stepeništa.

Bilo je to na današnji dan 5. listopada 1936. godine. Težaci nisu dobili nikakav odgovor, a njihovom traženju da se po ulicama ne grade skale nije udovoljeno.
Danas se Šibenik ponosi svojim skalama, rado ih broji i cijeni kao svoju vrijednu gradsku znamenitost. Skala dakle ima, ali težaka u starom dijelu Šibenika, kako se proreklo 1936. godine, već odavno nema.

 

Iz kategorije: Nostalgija