Datum objave: 22. Ožujak 2017

Znate li tko je u Šibeniku želio most preko Vrulje i tko je uzgojio gigantsku blitvu

Diana Ferić
Diana Ferić

Neke vijesti iz šibenske povijesti pokazuju i dokazuju da  su Šibenčani početkom prošlog stoljeća bili vrlo napredni. Donosimo tri primjera:

 

Šibenska općinska uprava namjeravala je, u prvoj polovici 20. stoljeća, izgraditi pokretni most preko uvale Vrulja ,a potomci Ante viteza Šupuka, Klaudio i Miloš Šupuk kao vlasnici elektrodistributivnog poduzeća bili su voljni osigurati besplatnu struju za motore pomoću kojih će se most otvarati i zatvarati? Ideja da se Vrulja premosti pokretnim mostom rodila se iz bojazni da vlada Kraljevine Jugoslavije neće dati obećani novac za nasipanje Vrulje kamenjem i zemljom iz kave koju je za tu namjenu besplatno dala Općina Šibenik. 

 

Općinska Komisija za lučke radnje raspravljala je o tom rješenju u nazočnosti predstavnika trgovačkih, industrijskih i pomorskih firmi te zainteresiranih građana. Zaključak je bio da projekt pokretnog mosta preko uvale Vrulja bude u pričuvi „ako vlada koja govori sve što je dobro i lijepo i što naš puk voli čuti, po običaju izgubi smisao za dobro i lijepo kada se nešto dobro i lijepo radi u Šibeniku i Dalmaciji“

 

Općinski sud  u zaštiti novinarske slobode

Zanimljivo je da je tadašnji Općinski sud u Šibeniku bio prvi i jedini u Dalmaciji i Kraljevini Jugoslaviji koji je obznanio da „novine i njihovi dopisnici mogu pisati sve i sva i bilo protiv koga, samo neka je istinito i dokazivo da je istinito“. Isto tako sud je dao do znanja da će „svi oni koji budu tužili novine zbog klevete i koji ih budu htjeli nasilu vući po optuženičkim klupama, a znaju da su one i njihovi dopisnici napisali istinu, biti zasramljeni i sami se naći pred licem suda“.

 

Gigantska blitva iz Šibenika

Šibenčanin Krste Karagjole pročuo po cijeloj Kraljevini Jugoslaviji i „slavjanskim zemljama“ kao najbolji vrtlar zato što je uzgojio blitvu čiji je „jedan bokor“ bio težak 12 kilograma, Bilo je to početkom 20. stoljeća.
Krste Karagjole, kako je sam kazao, uzgojio je blitvu „crvenih noga“ u svom vrtu iz sjemena koje je dobio od gospodina Manthnera. Bio je uvjeren da je blitva narasla tako velika zato što ju je on brižno njegovao „i o njoj brinuo kao da je živo biće“.
Šibenčani su se „čudom čudili div blitvi“ koja je kao glavna atrakcija bila izložena u izlogu dućana trgovca Raganzinia u Kalelargi, a novine su zabilježile da su je „razgledali i nekoji stranci“ .

 

Iz kategorije: Nostalgija