Datum objave: 10. Veljača 2022

HOKEJ / I Šibenik ima svoj dio povijesti hokeja na ledu i sudjelovanja na Zimskim olimpijskim igrama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu ne sudjeluje hokejaška reprezentacija Hrvatske. Hrvatska u tom sportu nije neka svjetska sila pa se nije ni očekivalo da bi se njena reprezentacija mogla izboriti za nastup na Olimpijadi. Hrvatska je, međutim, ipak zastupljena i u tom sportu. Naime za reprezentaciju Slovačke, jedne od svjetskih hokejaških velesila igra i jedan Hrvat. Riječ je o Mislavu Rosandiću, rođenom Zagrepčaninu koji je hokej počeo igrati z u HKL "Mladost". Slovaci su ga zapazili kada je kao trinaestogodišnjak došao učiti igrati hokej u jednom od tamošnjih hokejaških kampova. Pokazalo se da je tako veliki talent da su ga Slovaci "posvojili" i već nakon tri godine dali mu svoje državljanstvo. Rosandić je prvi stranac koji igra u hokejaškoj reprezentaciji Slovačke.
Za Šibenik je vijest o Hrvatu vrhunskom hokejašu zgodna prilika za podsjećanje da je i on imao svog uspješnog hokejaša doduše rođenog u Zagrebu, ali šibenskih korijena što je uvijek s ponosom isticao i naglašavao. Bio je to Miroslav Gojanović. Bio je jedan od tri najbolja hokejaša bivše Jugoslavije za čiju je reprezentaciju igrao na olimpijskim igrama u Grenobleu 1968. i u Insbrucku 1976. godine te na četiri svjetska prvenstva. Bio je toliko dobar hokejaš da dobio priliku igrati za "Chicago Blackhawkse", jednu od najboljih američkih profesionalnih hokejaških ekipa. Zanimljivo je da je i njegov sin Damir Gojanović, koji također ne izostavlja spomenuti da je porijeklom iz Šibenika, bio odličan hokejaš, ali i poduzetnik koji je ulagao u hrvatski hokej. Damir je bio tvoraca zlatnog doba hrvatskog hokeja. Uspio je pretvoriti zagrebački "Medvešćaka" u jedan od najvećih sportskih hitova u Hrvatskoj i pretvoriti hokej u apsolutni sportski hit. Još se sjećamo ludnice na hokejaškim utakmicama i (ne tako davnih) vremena kada je hokej zahvaljujući njemu punio medije atraktivnim vijestima.
Uspješan sportaš, plivač i vaterpolist bio je i Miroslavov brat Darko Gojanović, a njihov predak Branko Gojanović Lasica povijesna je šibenska ličnost. Bio je uzoran, svestran sportaš, a ostat će zapamćen kao jedan od začetnika i otaca šibenske košarke.

Miroslav i Darko Gojanović na Jadriji

Iz kategorije: Muzej sporta