Datum objave: 12. Prosinac 2020

SPOMENAR / 1996. godine na Murteru i Kornatima sniman je "Kull osvajač. Oduševljavaju slike statista iz Murtera i Šibenika osobito legendarnog Ante Bana.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svatko tko koristi uslugu MAXtv može u ove nevesele korona dane uživati u prekrasnom, ali na žalost očajno lošem i propalom filmu "Kull osvajač" koji je dobrim dijelom sniman 1996. godine na Kornatima i uvali Čigrađi na otoku Murteru. U prvoj poratnoj godini dolazak velike filmske ekipe predvođene glumcem Kevinom Sorbom koji se proslavio ulogama Herkulesa, a postao je Kull kao alternativa znatno popularnijem Conanu nakon što je mega zvijezda Arnolda Schwarzenegger odbio tu ulogu.
Uglavnom "Kull the Conqueror", adaptirani roman slavnog pisca fantastike, Roberta E. Howarda, priča o nezaustavljivom ratniku i njegovoj borbi protiv moćne vještice, nije se proslavio. U kinima je prošao manje više jadno, a danas taj film vrijedi pogledati zbog zanimljivih prizora Murtera, Kornata i Kornatskog mora kroz filmsku priču utkanih u vedute drugih predjela na kojima su snimane neke scene te pomalo smiješne animacije. Posebna je fora vidjeti Murterine među kojima je bilo i branitelja koji tek što su došli s prve crte bojišnica Domovinskog rata, u odorama futurističkih ratnika.

Fabula filma, čije su kulise u uvali Čigrađa pretvorene u odličan kafić s još boljom glazbenom scenom, je zapravo zanimljiva. Kull, ratnik iznimne snage, postane kralj nakon što ubije posljednjeg vladara i time naslijedi njegovu krunu. No sinovi preminulog kralja ne žele da njihovom zemljom vlada bivši rob stoga ožive zlu vješticu Akivashu čije moći im mogu pomoći u Kullovu ubojstvu. Iako Akivasha naizgled pristane na suradnju sa običnim smrtnicima ona u stvari ima drugačije planove, probuditi demonske gospodare kako bi zlo konačno zavladalo cijelim svijetom. Riječ je o filmskoj adaptaciji Howardova romana "Conan" s glavnim junakom transformiranim u drugog autorovog barbarskog junaka Kulla. Naime taj film je trebao biti treći Conanov film, "Conan the Conqueror", ali kada je Arnold Schwarzenegger odbio ponovno igrati Conana, a Sorbo se nije želio izložiti opasnostima Schwarzeneggerove zamjene scenarist Charles Edward, preoblikovao je Conana u Kulla. Kanije je izjavio je da je izuzetno nezadovoljan filmom, te optužio producente da su uništili njegov scenarij.

Bilo bi fenomenalno da  Schwarzenegger nije odustao jer da je on snimao film na Murteru i u Kornatima bila bi to mega promidžba za Murter, Kornate i Hrvatsku kakvu nije moguće platiti ni s dva - tri bruto državna proračuna Hrvatske. Ovako ostaje nam samo zgodna nostalgična uspomena na prvi relativno visokobudžetni film snimljen u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata. Film je koštao cca 20 000 000  dolara. Pušten je u distribuciju 1997. godine, a u kinima se nije proslavio. Ipak nije nestao bez traga. Naime i danas četvrt stoljeća nakon što je nastao, s njim se rugaju filmski frikovi na internetu, komentiraju ga prave sprdnju od nesretnog Kevina Sorbe koji, uzgred, kao Herkul u ranijim filmovima uopće nije bio loš. Njegova partnerica, simpatična Tia Carrera, prošla je, što bi Šibenčani rekli, lišo iako se ni ona nije baš proslavila u naslovnoj ulozi.  

Video

Iz kategorije: Multimedia