Datum objave: 03. Travanj 2020

ŠIBENSKI TRUBADURI / Boris Erceg "Mačak dide mog"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mačak dide moga, stihovi, glazba i aranžman Boris Erceg

Video zapis: Leontrade, Šibenik, 2018.

Montaža: Danijel Ferić

Realizacija: Kino Tesla Šibenik

Produkcija: mOK d.o.o. Šibenik (Šibenik News), 2020.

Copiright: Leontrade, Moć komunikacije d.o.o. & Boris Erceg

 

BORIS ERCEG (Split 14. 5. 1969.), šibenski glazbenik, pjesnik, skladatelj i trubadur, rođen je u Splitu, osnovnu je školu završio u Perkoviću, a gimnaziju u Šibeniku. Desetak godina radio je u šibenskom TLM-u, ali je još kao tinejdžer počeo živjeti od glazbe. Za njega bi trebalo reći da je profesionalni glazbenik, međutim točnije ga je definirati kao umjetnik koji živi od glazbe. Kao trubadur, pjesnik koji uglazbljuje i interpretira vlastite stihove, prepoznat je 2015. godine tijekom referenduma o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena. Tijekom 100 tjedana koliko je referendum trajao, njegova pjesma Balada o Ćipinoj livadi neočekivano se našla među prvih 30 Šibenčanima i onima koji vole Šibenik i šibensku pjesmu, najljepših i najdražih skladbi premda nikada nije bila izdana na nekom nosaču zvuka. Iako ima vrijedan niz vlastitih pjesama za život zarađuje kao član različitih glazbenih skupina koje se okupljaju namjenski i sviraju u raznim prigodama. Trajnije se zadržao samo u grupi Bagatini i s prekidima, u poznim formacijama legendarnih šibenskih Starih prijatelja. Svira gitaru i harmoniku, a dobar je i pjevač specifične boje glasa koja dolazi do izražaja u baladama i dalmatinskoj glazbi. Kao trubadura odlikuju ga fini, emotivni, osjećaji i nostalgični stihovi za koje sam kaže da ga zajedno s glazbom prožimaju, kroz njega prođu i oplemenjuju ga. Iako sebe ne doživljava kao rockera i nije svirao niti u jednom klasičnom rock bendu, Boris Erceg kao pjesnik, skladatelj i glazbenik autor je nekih od najboljih šibenskih rock pjesama kao što su Šibenska i Ja volim moje more, te blues Vratimo sebe u bolji svijet.

PJESME BORISA ERCEGA:

-Funcutska

-Ja slušam Arsena

-Ja volim moje more

-Mačak dide mog

-Nešto me puca

-Na Ćipinoj livadi

-Pijem staro vino

-Pjesma Starih prijatelja

-Šibenska

-Šibenska kapa

-Ti si anđel moje ljubavi

-Vratimo sebe u bolji svijet

 

Šibenik je hrvatska metropola trubadura, trubadurske tradicije i uglazbljene poezije koja predstavlja ideal čiste ljubavi prema ženama, ženskoj ljepoti, svome gradu i zavičaju.

 

Trubaduri su, pojednostavljeno rečeno, pjesnici koji sami uglazbljuju i pjevaju svoje stihove. Francuska riječ troubadour odnosno provansalska riječ trobador, doslovno znači pronalazač pjesničkih figura. Trubaduri su bili prvi stvaratelji svjetovne lirike i jednoglasnog  pjeva u srednjem vijeku. Nastali su pod utjecajem arapske ljubavne lirike i kulta žene u maurskoj Španjolskoj. Pojam trubadurstva vezan je uz srednjovjekovno viteštvo, a uz plemiće njime su se bavili i pojedini klerici. Trubadur je, primjerice, bio sveti Franjo Asiški. Trubadurska se poezija iz Francuske proširila na Španjolsku, Portugal i sjevernu Italiju, a odatle, prema nekim mišljenjima, u specifičnoj verziji i u hrvatske primorske gradove.

Danas su najvažnije središte hrvatskog trubadurstva u značenju najbližem izvornom, Šibenik odnosno šibenski kraj od Murtera do Rogoznice.

U prenesenom značenju trubadur je pjesnik ljubavi koji slavi i hvali žene i žensku ljepotu. U novije vrijeme, posebno kada je riječ o šibenskim trubadurima, oni su nostalgični zaljubljenici u svoj grad i zavičaj, a postali su čuvari njihove kulture, tradicije, običaja i zavičajne jezične baštine.

Na postojanje šibenskih trubadura, tih samozatajnih pjesnika koji sami uglazbljuju i izvode vlastite stihove posvećene voljenom gradu, zavičaju i ljubavi prema svim ženama, ukazali su Šibenčani koji su izašli na referendum o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena te uz šibenske divove glazbe za srce i dušu, Arsena Dedića, Mišu Kovača, Vicu Vukova, Ivu Pattieru, klape Šibenik i Jadrija..., počeli isticati Vlađu Nalisa, Borisa Ercega, Josipa Bašića, Svetina Milutina Mačka.... i njihove pjesme poput  "Goričke balade", "Balade o Ćipinoj livadi", "Matija dušo" ili "Veslale su naše mati" i slične pjesme koje se nisu mogla čuti u programima radijskih postaja ili pronaći na nosačima zvuka. Taj fenomen istražio je, definirao i posredstvom Županijskog radio Šibenika afirmirao novinar i publicist, urednik časopisa "Volim Šibenik", Stanko Ferić, a inspirirani njegovim tekstovima redatelj Ivo Kuzmanić i dr. sc. Aleksej Pavlovsky, urednik emisija pučke i predajne kulture Programskog odjela Kultura HTV-a, 2019. godine snimili su u produkciji Hrvatske televizije dvodijelni dokumentarni film "Šibenski trubaduri" koji govori upravo o glazbenom i pjesničkom fenomenu šibenskih trubadura, ljudi koji svoje emocije - zaljubljenost, čežnju, zadivljenost pa i tugu izražavaju kroz vlastite stihove koje sami uglazbljuju i izvode, a njihove su pjesme voljene i popularne iako žive izvan estradne industrije i nemaju nikakav publicitet.

U filmu „Šibenski trubaduri“ sudjeluju Vlađa Nalis, Boris Erceg, Mate Skračić, Svetin Milutin Mačak, Vedranko Šikić Balara, Josip Bašić, Joso Gracin, Zoran Košuljandić, Građanin Josip - Josip Vlahov, Zvonko Varošanec, Krešimir Šakić, Kristijan Kike Goja, Igor Lokas, Marinko Miše i Tony Dadić.  

Redatelj filma „Šibenski trubaduri“ je Ivo Kuzmanić, urednik dr.sc.Aleksej Pavlovsky, izvršni producent Stjepan Erić, direktor fotografije je Dušan Vugrinec, organizator Filip Marešić, asistentica redatelja Žaklina Komljen, rasvjeta Ljudevit Fistrić, majstor tona Mladen Šiklić, a montažerka Davorka Feller.

Film je trajno dostupan na   www.hrti.hrt.hr, a tekstovi o trubadurima dostupni su na portalu www.mok.hr (portal grada šibenika / šibenik news) te u časopisu "Volim Šibenik" koji je dostupan na online kiosku www.issuu.com.

Video

Iz kategorije: Multimedia