Datum objave: 12. Prosinac 2019

JASMINKA PAIĆ: Ova je profesorica obrazovala brojne generacije šibenskih gimnazijalaca,a što znate o njoj?

Diana Ferić
Diana Ferić

Profesorici povijesti Jasminki Paić, trenutno najstarijoj profesorici u zbornici šibenske gimnazije i po godinama i po stažu, posao profesora zaista je životni poziv i izazov, ono što se od prosvjetnih djelatnika očekuje. Povijest, koju je diplomirala na Sveučilištu u Zadru i koju predaje već 37 godina njoj nije samo zvanje, nego ljubav i hobi. Javnosti je poznata upravo po izvannastavnim aktivnostima koje provodi sa svojim učenicima, s kojima izlaze iz školskih okvira i povezuju se s lokalnom zajednicom promovirajući njezinu povijest i baštinu.

Nema državnog natjecanja iz povijesti unazad dvadeset godina na kojem njezini učenici nisu postigli zapažene rezultate. Moglo bi se pomisliti da se ona nakon toliko godina rada u nastavi već zamorila i upala u kolotečinu, pogotovu zbog toga što je postigla najviši status profesora savjetnika, ali ne, ona sebe, svoje kolege i učenike stalno iznenađuje novim kreativnim projektima, a posljednji, koji je još u fazi razrade je izrada stripa ili slikovnice o najvažnijim događajima iz legendarne Rujanske bitke za Šibenik. Iza nje su različiti projekti posvećeni upravo tim slavnim danima šibenske novije povijesti i  sjećanjima na  Holokaust, dramski prikaz dolaska kralja Petra Krešimira IV. u Šibenik 1066. godine, nedavne izložbe Marame, šudari, hacoli… i Šudari šibenskog zaleđa. Lani je, iako se to nije ticalo izravno njezine struke, motivirala nekoliko šibenskih gimnazijalaca iz matematičkog usmjerenja da se prijave na međunarodni kviz  znanja o novcu na kojem su pokazali izuzetno znanje i spretnost pa su bili i u Bruxellesu. Upisala se i u kroničare šibenske gimnazije. Nakon što je pripremila čak tri izložbe o toj važnoj šibenskoj obrazovnoj ustanovi ove godine je objavljena i Monografija Šibenska gimnazija 1909 - 2019. koju je napisala u suradnji s Draženkom Požar Perković iz Državnog arhiva u Šibeniku.

 

Sve što do sada niste znali i prof. Paić koja je odgojila i obrazovala brojne generacije maturanata, pa i fotografije iz njezinog osobnog albuma možete pronaći u intervju u internetskom časopisu Volim Šibenik na : https://issuu.com/volimsibenik/docs/volimsibenik

Evo nekoliko naglasaka iz tog razgovora:

....Oduvijek sam htjela biti učiteljica. Smatram da je učitelj u nižim razredima osoba koja igra važnu ulogu u životu svakog čovjeka i koja ga u neku ruku određuje, usmjerava i oblikuje. Ja sam imala učiteljicu Franu Ercegović koja mi je od prvog dana bila uzor i puno je na mene utjecala. Kao djevojčica stalno samo se igrala tako da sam bila učiteljica i uvijek sam govorila da će to biti moje zanimanje. Nakon što sam 1976. godine maturirala u šibenskoj gimnaziji upisala sam Povijest, što sam jedino i željela, i Arheologiju na Sveučilištu u Zadru. Povijest sam upisala jer me njome zarazila moja gimnazijska profesorica Kleofa Berić koja mi je u gimnaziji bila uzor.

...Svake godine analiziramo ocijene iz povijesti i zaista ispada da su rezultati iz povijesti među najlošijima, nakon matematike i kemije. No to vrijedi za sve škole u Hrvatskoj ne samo za našu. Činjenica je da je nastavni program iz povijesti opširan i suhoparan, ima puno kronologije, a malo povezivanja tema što bi učenicima bilo lakše. Mi profesori moramo raditi po tom programu i dovesti ga do kraja, a tražimo od djece ono što se traži od nas. 

Iz kategorije: Multimedia