Datum objave: 28. Listopad 2019

Šibenska Maraština

Diana Ferić
Diana Ferić

POTHVAT: HTV snima dokumentarni film o znamenitoj Šibenskoj maraštini, danas zaboravljenom, a nekada najboljem desertnom vinu Europe

Redatelj Ivo Kuzmanić i Aleksej Pavlovsky, urednik Redakcije emisija pučke i predajne kulture Hrvatske televizije, počeli su snimati dokumentarni film o Šibenskoj maraštini, do Drugog svjetskog rata najboljem desertnom vina Europe, koje danas postoji još samo u sjećanjima starih Šibenčana.
Film će, prema riječima redatelja Ive Kuzmanića, pratiti rekonstrukciju cijelog procesa proizvodnje tog legendarnog šibenskog desertnog vina od berbe grožđa do kušanja dozrelog vina i njegovog povratka u život nakon što je palo u zaborav i gotovo nestalo.
Srećom, postupak proizvodnje tog vina koje je u godinama između dva svjetska rata dobivalo visoka priznanja i odličja na najvećim vinskim priredbama i sajmovima širom Europe, sačuvao je Šibenčanin, prof. dr. Gojko Nikolić Dado, pa će desertnu šibensku maraštinu koja je donijela neprolaznu slavu šibenskim vinarima, biti moguće vratiti iz tame prošlosti u sadašnjost u gotovo izvornom obliku.
Riječ je o zanimljivom dokumentarističkom eksperimentu eksperimentu koji bi trebao uroditi konkretnim rezultatima: povratkom nekada slavnog vina u novi život i oživljavanjem gotovo izumrlog šibenskog i hrvatskog vinskog brenda.
Film o Šibenskoj maraštini, desertnom vinu kojem se klanjala Europa, snima se prema tekstovima i istraživanjima šibenske vinske i vinarske baštine, Stanka Ferića. Deveti je to film iz serijala "Priče s končom - iz borše Stanka Ferića" kojeg je osmislio redatelj Ivo Kuzmanić.
Proces obnove Šibenske maraštine snima se u vinogradima i podrumu OPG-a "Vina Marko Sladić" u zaseoku Sladići sela Plastova, a priče o slavnoj prošlosti tog vina u Šibeniku i Skradinu. U priču će biti uključene znamenite vinarske obitelji Škarica, Tambača i Bedrica koje još čuvaju obilnu građu i dragocjenu vinarsku baštinu.
Prva klapa dokumentarnog filma "Šibenska maraština - izgubljeni dragulj iz hrvatske vinske riznice" pala je u vinogradu Jezerine, OPG-a "Vina Marko Sladić" i Sladićima. Tu su snimljene scene berbe i procesa sušenja grožđa. Snimanje se nastavlja početkom studenoga te sredinom prosinca, zatim u proljeće i konačno u jesen kada će biti moguće kušati prvu Šibensku maraštinu je donijela neprolaznu slavu šibenskim vinarima, biti moguće vratiti iz tame prošlosti u sadašnjost u gotovo izvornom obliku.

Redatelj: Ivo Kuzmanić
Urednik: Aleksej Pavlovsky
Snimatelj: Siniša Galar
Ton: Saša Anetić
Rasvjeta: Hrvoje Puhovski
Asistentica Redatelja: Žaklina Komljen
Producent: Sanja Ivančin
Autor priče: Stanko Ferić
HTV - Program za kulturu, Redakcija emisija pučke i predajne kulture

Video

Iz kategorije: Multimedia