Datum objave: 17. Veljača 2012

Izložba starih razglednica Šibenika: "Ovđe se uživa!"

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvaranjem zanimljive izložbe starih razglednica Šibenika i promocijom zbornika "Dječji odjel korz suradnju s javnošću"  u Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića" u Šibeniku obilježen je danas 90. rođendan te važne institucije u kulturnom i uopće društvenom životu Šibenika. I ovo događanje proteklo je u prisjećanju na nedavno preminulog dugogodišnjeg ravnatelja te ustanove Milivoja Zenića koji je umnogome zaslužan za njezin kultni status i značaj, a  v. d. ravnatelju Viliju Lakiću su, za pozdravnog govora,  zasuzile oči kada ga je spomenuo i prisjetio se koliko se Zenić radova obilježavanju te okrugle obljetnice koju, na žalost, nije doživio. Na prigodnoj svečanosti bili su i predstavnici Nacionalne sveučilišne knjižnice te knjižnica iz drugih gradova, a  značajnu ulogu u kulturnom životu Šibenika šibenske gradske knjižnice podsjetio je i gradonačelnik dr Ante Županović.

Lakić je podsjetio na to da je Šibenik imao jedno od prvih čitaonica u Dalmaciji, osnovanu šezdesetih godina 19. stoljeća kao i na to da u Šibeniku nije bilo imućnije obitelji koja nije imala vlastitu knjižnicu, a k tome su psotojale i samostanske knjižnice. Gradska knjižnica osnovana je 1920. godine i tada je bila smještena u Sokolani na POljani, da bi kasnije bila preseljena na Stari pazar a pedesetih godina prošlog stoljeća u takozvani plani naboder u kojem je radila uspješno unatoč skučenim i neodgovarajućim uvjetima. Preseljenja u bivši Dim JNA knjižnica je dobila pravi vjetar u leđa postavši nezaobilaznom kulturnom institicijom i središtem kulturnih i drugih događanja. Šibenska knjižnica do sada je izdala čak 106 knjiga, što znači pet knjiga godišnje, što je pravi poduhvat. Lakić je istaknuo i veliku potporu gradske vlasti i Ministarstva kulture zahvaljujući kojoj mogu stalno nadopunjavati knjižni fond recentnim izdanjima."Knjižnica danas mora odgovoriti izazovima novog milenija, a osobito izazovu krize u kojoj treba zadržati razinu kvalitete usluge te nastaviti započete projekte.", rekao je  v.d. ravnatelja Vilijam Lakić. Knjižnica danas ima oko 170.000 jedinica knjižne građe, a još oko 30.000 jedinica u vrlo vrijednoj zbirci periodike. U knjižnicu je upisano više od 6.000 građana, a povodom 90. obljetnice danas i sutra ta ustanova neće naplaćivati zakasninu za povrat knjiga i druge građe.

Izložba razglednica starog Šibenika iz fonda Gradske knjižnice koja je danas otvorena prvo je predstavljanje javnosti tog dijela kulturnog nasljeđa, kako je istaknula organizatorica Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice. Izložba sadrži 164 razglednice starog Šibenika i obuhvaća povijesno razdoblje do stotinjak godina, a pisane su na hrvatskom, njemačkom jezikom. Kao kuriozitete ona je izdvojila razglednicu s motivom  Grad hotela Krka u Šibeniku  iz 1912. godine naslovljenu "Idealno uglednom mladiću" s tekstom na talijanskom i njemačkom jeziku jer se na fotografiji stoji dopisan tekst na hrvatskom jeziku koji glasi"Ovđe se uživa".

Zbornik Dječji odjeli kroz suradnju s javnošću, u nakladi Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik  predstavili su Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Josip Stipanov i Marina Šimić, urednica tog zbornika.

Iz kategorije: Kultura