Datum objave: 10. Veljača 2012

Šibenski pjesnik Stjepan Gulin dobitnik Goranova vijenca

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Dobitnik Goranova vijenca 2012. godine je ugledni hrvatski i pjesnik, Šibenčanin Stjepan Gulin. Nagrada će mu biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu.

Kako prenosi Danas.hr. Žiri u kojem su sjedili Miroslav Mićanović, Olja Savičević Ivančević, Dorta Jagić, Nikola Petković i Marko Pogačar jednoglasno je odlučio da se Goranov vijenac ove godine dodijeli uglednom hrvatskom pjesniku Stjepanu Gulinu.

Stjepan Gulin rođen je 28. rujna 1943. u Šibeniku, studirao je pravo na fakultetu u Zagrebu, radio u struci te usput objavio desetak zbirki poezije. Također, četiri njegova teksta (Ti minuti sporo teču, Sve ti sritno bilo, Galeb, Funcutica) pjevaju šibenske klape Šibenik i Maslina.

'Gulin je mašina koja dugo turira'

Žiri je u obrazloženju nagrade istaknuo kako je "Stjepan Gulin mašina koja dugo turira".

"Snaga Gulinove kritike vanliterarne zbilje nesvakidašnje je jaka. A jaka je, jer je tiha. Čitatelju se ne unosi u lice. Svjestan da njegova sloboda prestaje u trenutku kada uđe u prostor slobode drugoga, ovaj pjesnik se čitatelju obraća bezinteresno ga estetski podsjećajući i upozoravajući na užas prezenta koji eto, barem što se nas koji smo za tu i sad zainteresirani, već dulje vrijeme, nestaje. Gulin je zapravo bespoštedni dijagnostičar zbilje. A užas otuđenja i raščovječenja o kojima piše, izvorno ne pripada imaginariju njegova stiha: on pripada svijetu. Istome svijetu kojemu, već toliko godina, jedan od posljednjih patricija stiha s ove bande Mediterana, uredno i strpljivo, bez milosti uzima anamnezu", kaže se ocjeni člana žirija Nikole Petkovića.

Ove godine Goranovo proljeće započinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim programima u Klubu Palach te na riječkom Sveučilištu. Zaključni program Goranova proljeća dogodit će se 22. ožujka u Studentskom centru.  (Danas.hr.)

Iz kategorije: Kultura