Datum objave: 05. Siječanj 2012

Nagrađivani dokumentarci u filmskim večerima srijedom

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Filmske večeri srijedom u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića nastavljaju se putopisnim, avanturističkim, ali i aktivističkim naslovima. Kao odmak od „teških“ političkih i ekonomskih tema, organizatori Nikica Šupe i Mario Đira za ovaj mjesec odabrali su tri angažirana dokumentarca: Špilja izgubljenih snova, Čovjek koji je preplivao rijeku i Oscarom nagrađeni „Zemlja smeća“.
Idući tjedan, u srijedu,11. siječnja održati će se projekcija dokumentarnog filma Špilja izgubljenih snova redatelja Wernera Herzoga.
Radi se o dokumentarcu o špilji Chauvet koja se nalazi na jugu Francuske. U špilji se nalaze najstariji poznati crteži koji datiraju još iz doba Paleolitika. Herzog je za snimanje morao dobiti posebnu dozvolu, jer je špilja zatvorena za javnost, a samo snimanje je bilo iznimno teško. Cijela ekipa je sačinjavala samo troje ljudi, uključujući Herzoga, a oprema je morala biti isključivo na baterije, te nije smjela proizvoditi toplinu.
18. siječnja na rasporedu je američki dokumentarac o Slovencu Martinu Strelu koji je prvi preplivao najopasniju rijeku na svijetu- Amazonu i oborio Guinnessov rekord.
'Zemlja smeća“ jedan je od najhvaljenijih i najpopularnijih dokumentaraca 2010. godine, dobitnik niza priznanja, uključujući nominaciju za Oscara te nagrade na više od 20 svjetskih festivala, među kojima je i nagrada publike na 7. ZagrebDoxu.

U filmu, snimanom gotovo tri godine, pratimo jedinstvenu umjetničku akciju Vika Muniza, Brazilca koji već dugo živi u New Yorku. Godine 2008., Muniz je odlučio svoj novi projekt realizirati u svojoj domovini, točnije na periferiji Rio de Janeira, gdje se nalazi najveće odlagalište otpada na svijetu, Jardim Gramacho. Muniz ondje uspostavlja suradnju s 'catadorima', skupljačima otpada za reciklažu, od kojih mnogi i žive na smetlištu. Isprva ih je samo želio 'oslikati' otpadom koji skupljaju, ali suradnja s tim ljudima potaknula je nešto mnogo veće. Kritičari su „Zemlju smeća“ nazvali dokumentarnim Milijunašem s ulice, a u Gradskoj knjižnici na rasporedu je 25. siječnja.
Sve projekcije počinju od 20 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.
 

Iz kategorije: Kultura