Datum objave: 29. Listopad 2011

Emotivna promocija novog romana profesorice Vesne Mrše

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliko zanimanje Šibenčana pobudila je promocija  romana "Sve te večere"  Vesne Mrše, dugogodišnje profesorice hrvatskoj jezika u šibenskoj gimnaziji koja je održana u petak uvečer u Gradskoj knjižnici. O knjizi i njezinoj autorici govorili su  doktori znanosti Đurđa Šinko Depierris i Patrik Levačić, profesori na Sveučilištu u Zadru koji su u recenzentni knjige. Istaknuli su  njezino nepobitno literarno značenje  te da, kako je kazala Đurđa Šinko Depierris,  vraća dostojanstvo svakodnevnoj realnosti uz primjetnu dozu duhovitosti koja karakterizira i temperament njezine autorice. Riječ je,  o romanu putovanja kroz život s tom razlikom da se u putopisu kao književnom žanru putovanje zbiljski ostvaruje, a ovdje se ostvaruje kao okosnica pripovijedanja i kao metafora za životno putovanje, istaknuo je profesor Levačić. Sama autorica  već u posveti knjige  ističe da ju je namijenila onima koji njeguju optimizam sjećanja i mnogo toga im je iz prošlosti smiješno jer smijeh uljepšava život u sadašnjosti. Izdavač knjige je Ogranak Matice Hrvatske u Šibeniku. 

Riječ je o trećoj knjizi Vesne  Mrše koja je već napisala zbirku pjesama Dalekozor te roman Preko. Najviše ju je obilježilo to što je 31 godinu bila profesorica u šibenskoj gimnaziji  i što je brojnim generacijama  usadila ljubav prema knjizi i literaturi. Zbog toga je, kako su predstavljači njezinog novog romana  i zapazili, promocija prošla u snažnom emotivnom ozračju, a vrhunac je bio kada je autorica zarezala slavljeničku tortu koju joj je poklonila gimnazijska generacija 1976. - 1980.
Vesna Mrša rođena je u Gornjoj Stubici, u Hrvatskom zagorju. Filozofski fakultet završila je u Zagrebu, a 31 godinu je radila kao profesorica hrvatskog jezika u šibenskoj Gimnaziji. Publicirala je  i dvije monografije Vodička glazba i Recitali. Za svog radnog vijeka održala je i dva tečaja hrvatskog jezika za gradiščanske Hrvate, bila je i jedna od autora nastave na Radio Šibeniku tijekom Domovinskog rata, a na Radio Šibeniku je i uređivala posebne priloge "Razmišljanja o knjizi" i "Jezični savjetnik". Već 30 godina aktivna je članica Matice Hrvatske.    

Iz kategorije: Kultura