Datum objave: 20. Rujan 2011

Pjesme klape Larus hitovi su na radio postajama

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Četiri mladića, tri Šibenčanina i jedan Omišanin okupili su se prije dvije godine kao studenti u Zagrebu te željni druženja i klapske pisme kao podsjetnika na Dalmaciju, osnovali klapu Larus. Čine je bariton Hrvoje Labor, prvi tenor Ante Gunjača, drugi tenor Marko Pervan i bas Branimir Lasan. Pridruženi član Frane Šunjerga uskoči i pomogne po potrebi.
Hrvoje se ubrzo okušao u pisanju tekstova i glazbe pa je nastala „Cvite moj lipi“ pjesma koja se i dalje vrti po nacionalnim radio postajama, a donijela im je najveće priznanje do sad, nagradu za najboljeg debitanta 2010. godine na korčulanskom Marko Polo festivalu. Vrijedna titula dala im je vjetar u leđa, ali i odškrinula nekoliko vrata pa zadnju godinu dana nastupaju po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Zagrebu i Malom Lošinju gdje ih već prepoznaju kao ozbiljnu mladu klapu.

Pojedu za osam, a pjevaju za deset

Pjevaju iz gušta i ljubavi prema klapskoj pismi koju vole od malena. Svima je uzor klapa Cambi i Špiro Jurić, a od šibenskih snaga, zna se, klapa Šibenik.
U rodnom gradu još nisu imali službeni nastup, teško se okupiti, kažu, no ironično je da ih na Lošinju znaju svi, dok u Šibeniku jedva da je itko čuo za klapu Larus. Ovih dana borave u Skradinu gdje gostuju u emisiji Hrvatskog radija „Pomorske večeri“ pa se tim putem nastoje predstaviti Šibenskoj publici. Radno ljeto proveli su po Jadranu gdje su nastupali po terasama, trgovima i hotelskim naseljima. Ovisno o „pedigreu“ lokacije, prilagođavali su repertoar koji se sastoji od stotinjak klapskih, ali i zabavnih hitova.
„Pjevamo sve, ovisno o zahtjevima poslodavca. Ponekad a capella, ponekad uz pratnju na gitari. Na gažama obično najviše volimo popit i poist, ima nas četiri, ali poidemo ko da nas je osam. A i pivamo ko da nas je deset“, smije se tenor Marko Pervan. Na pitanje, pristaju li onda, kao ipak mlada i nedovoljno afirmirana klapa na plaćanje u janjetini umjesto u novcu, složno odgovaraju da su „tako nešto prerasli“.

Klapska obrada pjesme Đani Maršana

Poplavu klapske pisme i sve veći broj mladih klapa ne doživljavaju kao nešto loše.
„Činjenica je da je klapska glazba popularna i to se iskorištava. Pogledajte samo koliko ima rock i punk bendova, na tisuće. Ali ljudi očito više vole klapsku pismu pa su zato one pod povećalom“, kaže autor pjesama i glazbe za Larus, Hrvoje Labor.
Nedavno su snimili i drugu autorsku skladbu „Nije mi ža“ koja je, kao i prvijenac, odlično primljena kod publike. Iako mnoge klape cijeli svoj vijek provedu pjevajući obrade popularnih hitova, klapa Larus inzistira na izvođenju svojih pjesama. Iako priznaju da namjeravaju uskoro snimiti obradu pjesme „Prozor prema zalazu“ Đanija Maršana, koju još nitko nije izveo u klapskoj verziji. U kratkom vremenu koliko djeluju već su surađivali s Tonijem Eterovićem, Bojanom Pogrmilovićem, a s njima intenzivno radi i Damir Lasan. Službenog voditelja klape još traže, do tada nemaju redovite probe, nalaze se kad stignu, uglavnom vježbaju u zagrebačkom klubu Šibenčana gdje im ustupe prostor, a oni im se oduže besplatnim nastupom. Već se spremaju za idući Festival klapa u Omišu do kad namjeravaju uvježbati još nekoliko pjesama i pojačati klapu još jednim basom za kojim trenutno tragaju.

Iz kategorije: Kultura