Datum objave: 16. Kolovoz 2011

Zlarinjani će čitati stihove Vesne Parun na izložbi sjećanja

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Izložba posvećena preminuloj pjesnikinji Vesni Parun otvara se večeras u 21 sat u Zlarinskom muzeju koji je odnedavno i službeno postao dislocirana zavičajna jedinica Muzeja grada Šibenika. Izložba proučava biografske i formativne poveznice Zlarina i Vesne Parun. Kreće od osnovnih činjenica: vremena i mjesta rođenja, kuća u kojima je živjela kao djevojčica te sjećanja prijateljice s kojom se igrala na trgu ispred kuće, na obali koja ju je bezuspješno pokušavala naučiti skoku u more. Izložba se razvija kroz slijed zapisa i stihova, fotografija i crteža upućujući posjetitelja u neprikrivene veze malog otoka brnistre i smilja i njezinih pjesničkih metafora.

U drugom nivou zlarinska izložba koju su realizirali KUD Koralj i Udruga punta Arta,  želi obnoviti veze žitelja Zlarina i pjesništva Vesne Parun. Autori izložbe su zamolili Zlarinjane i prijatelje da pročitaju po jednu pjesmu po svome izboru te su tako njihovi glasovi i likovi ušli u umjetnički svijet velike pjesnikinje.

Vesna Parun rođena je 1922. godine na Zlarinu. Iako je na otoku proživjela samo rano djetinjstvo, osjetilne i emocionalne senzacije zlarinskog života odredile su njezin pjesnički izraz. Snažne i neobične, njezine pjesničke slike začete su u ovom škrtom i suhom podneblju snažnih mirisa.
 

Iz kategorije: Kultura