Datum objave: 25. Lipanj 2011

Razvijanje fotografija uz pomoć sunčeve svjetlosti

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Radionica lumen printinga premijerno je predstavljena na ovogodišnjem dječjem festivalu. Što je uopće lumen printing i kako su se šibenski mališani snašli u radu novom tehnikom ispričao nam je voditelj radionice, slikar i fotograf Jerko Macura:

„Radi se o kontakt fotografijama za čije razvijanje koristimo samo sunčevu svjetlost, nema mračne komore i klasičnog razvijanja. Fotografija se postavi na fiksir i dobijemo obrise slike tako da postavimo predmet na foto papir“, objašnjava Macura čiju radionicu pohađa 20-ak djece. Sa djecom je koristio crteže, cvjetove, kolaž i foliju, a o sunčevoj svjetlosti, koje ovih dana ima u izobilju ovisi koliko će fotografija uspješno ispasti. Macura dodaje da ova tehnika koja za razvijanje koristi sunce postoji već dugi niz godina, nakon što se fotografije „osunčaju“ potrebno ih je dobro namočiti u vodi kako bi se obrisi jasnije vidjeli. U svakom slučaju rezultat je zanimljiva i neobična uspomena.
Radionica je namijenjena školskom uzrastu, a mali Šibenčani zainteresirani su za nove tehnike i sa zanimanjem slušaju Macurine savjete.
„Svaki dan radimo s nečim drugim. Jučer smo radili sa cvjetićima i folijom, danas ćemo nešto drugo. Poslažemo cvjetiće i grančice na staklo i stavimo ih na sunce, najbolje je ujutro kad je sunce najjače. Čekamo par sati da se slika „uhvati“ i onda papir prođemo kroz vodu“, govori 10-godišnji Bruno koji je s prijateljem Leonom odlučio doći u radionicu lumen printinga kako bi isprobao nešto novo.

Iz kategorije: Kultura