Datum objave: 21. Travanj 2023

ČESTITKE / Nakon 20 izvedbi umirovljenička predstava "Za dolare i magraca" ide i na Festival hrvatske pučke drame

Diana Ferić
Diana Ferić
Predstava “Za dolare i magarca”  Dramske sekcije Udruge umirovljenika Krešimirova grada  Šibenik svidjela se i selektoru Igoru Ružiću pa ju je uvrstio na ovogodišnji Festival hrvatske pučke drame koji će se održati u listopadu u Murskom Središću, kako nam je potvrdila redateljica, scenografkinja i  kostimografkinja te predstave i voditeljica Dramske sekcije Sineva Jurković. 
 
„Ponosni smo na to što smo izabrani na Festival hrvatske pučke drame. Iz Šibensko – kninske županije za selekciju se javilo šest dramskih grupa i to Udruga umirovljenika Krešimirova grada Šibenik – Dramska skupina: „ZA DOLARE I MAGARCA“; Kulturna udruga „Šibenske promenade“: „RAJSKA VALA“; Udruga Dramski amateri Murter: „NA RIVI“; Udruga Dramski amateri Murter: „DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA“; Kazališna radionica „Mali meštar“ POU Drniš: „MALI PRINC – povratak s asteroida B612“ i Dramska amaterska družina POU-a Vodice: „BILO BI ŠTETA DA BILJKE KREPAJU“, ali su Šibenčani i Drnišani na kraju odustali. Selektor Ružić izabrao je nas za Festival u Murskom Središću i murtersku predstavu na Rivi za Festival hrvatskih kazališnih amatera”, kazala nam je. 
 
Predstavu  „Za dolare i magarca” članovi Dramske sekcije Udruge umirovljenika Krešimirovog grada izveli su u proteklih godinu dana čak 20 puta i to diljem Šibensko – kninske županije te u nekim susjednim mjestima i svugdje su oduševili i zabavili publiku. U njoj nastupa 15 glumica i glumaca. Predstava je nastala po kratkoj priči šibenske pjesnikinje Duške Krnić, ali su je redateljica i glumci zajedno nadogradili novim epizodama i novim likovima. Radnja se zbiva u starom Šibeniku, prije 100 godina, a govori o prošnji i ljubavi, o težačkoj obitelji koja ima tri kćeri i najstariju obećaju proscu iz Amerike jer za njezinom momka nisu htjeli čuti jer im nije bio po volji. No ona je pobjegla s njim i sada su se oni našli u neobranom grožđu jer je Amerikanac po mladu poslao svog nećaka. Nagovaraju drugu  kćer da pristane na udaju, ali ona nije htjela za to niti čuti jer se htjela zarediti, ali na kraju je pristala. Na putu do Amerike koji je tada dugo trajao zaljubila se u nećaka čovjeka kojem je bila obećana i oni su se oženili. Nakon 20 godina ta djevojka sada žena stiže u Šibenik. U Ameriku je otišla u šibenskoj nošnji. Vratila se kao dama, ali srce je ostavila u Šibeniku.
 
Sineva Jurković iza sebe ima uspješne predstave koje govore o šibenskim običajima tradiciji pa i nacionalnu nagradu koji je dobila prije nekoliko godina na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera za predstavu „Lipo prije 100”.  
Iz kategorije: Kultura