Datum objave: 15. Ožujak 2023

INSPIRIRAO JE ZADARSKI SLUČAJ / Mlada šibenska kiparica Manuela Pauk ponudila na Internetu svoje radove na otkup

Diana Ferić
Diana Ferić

Potaknuta nedavnim slučajem kupnje slike mladog zadarskog slikara Marija Javorana javnim novcem i to za čak 50 000 eura, koliko je za to umjetničko djelo izdvojio Grad Zadar, mlada šibenska akademska kiparica sa zagrebačkom adresom Manuela Pauk odlučila je napraviti eksperiment na društvenim mrežama.  

 
„Kroz idućih deset dana, na svom Facebook i Instagram profilu objavit ću po jedan svoj rad. Ako ga netko želi otkupiti od mene, treba mi poslati ponudu cijene u inbox. Ja ponudu mogu prihvatiti ili dati kontra ponudu, koju kupac također može prihvatiti ili odbiti. Prvi dan je danas 15.3, a prvi rad je Afrički puž iz 2020. godine, napravljen kao dio ciklusa radova Stari svijet. Materijal od kojeg je rad napravljen je polirana keramika, a dimenzije rada su 25x55x25 cm.Za radove je cijenu moguće predložiti kroz idućih mjesec dana, odnosno do 15.4. „, objavila je na svom Facebook profilu. 
 
Grad Zadar je od mladog zadarskog slikara Marija Javorana upravo otkupio sliku 'Mediterraneo' za čak 50 tisuća eura. Kupovina likovnog rada domaćeg slikara za toliki iznos brzo je postala vijest među domaćim likovnjacima i kritičarima, a vrijedi istaknuti i kako je riječ o radu koji je bio proglašen najboljim na nedavno održanom internacionalnom ARC-Salonu
 
Otkupom te slike 28-godišnji Javoran postao je preko noći jedan od najskupljih hrvatskih slikara. Preskočio je velikane poput Rabuzina, Pulitike, Murtića, čiji radovi ne prelaze petnaestak tisuća eura. Izjednačio se jedino s velikim Vlahom Bukovcem. 
Inače, među 5 tisuća radova iz 83 zemlje, Javoranov "Mediterraneo" je osvojio nagradu ARC salona, a njegova slika je krasila izložbene salone New Yorka i Barcelone. 
 Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Godine 2018. diplomirala je kiparstvo na ALU u Zagrebu, a samostalne su joj izložbe Žabe u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (s Tarom Beatom Racz, 2021.), Stari svijet u Galeriji Nest u Zagrebu (2020.), Kroj za kornjaču u Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković u Zagrebu (2020.), Ludički juriš u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu (2019.) i Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (2018.) i Muze u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (2018.). Bitnije skupne izložbe na kojima je izlagala su Bijenale keramike u Aveiru u Portugalu (2021.), Salon mladih, izložba Situacija u Galeriji Forum (2020.), 90 days lockdown u Luxelakes galeriji u Chengdu u Kini (2020.), 40. Splitski salon (2018.), gdje je bila među pet finalista za nagradu salona i 19. i 21. Minijature (2016. i 2018.). 
Lani je u Zagrebu, u galeriji Šira, imala izložbu  "Život pod velikim pritiskom".
 
Foto naslovnica: Zvonimir Ferina
Autor fotografija puža : Ivan Posavec
Iz kategorije: Kultura