Datum objave: 13. Ožujak 2023

HRVATSKI JEZIK/ Nove hrvatske riječi su: javnozborac, znojilište, zaključaj, prijevodnici, krugotok, otpadalište...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, institucija koja se bavi isključivo hrvatskim jezikom, njegovom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću ima trajno otvoreni natječaj za nove hrvatske riječi, odnosno za novostvorene hrvatske riječi koje trebaju zamijeniti strane riječ i pojmove, ali i imenovati nove pojave, naprave, predmete, običaje.

U novom krugu natječaj koji provodi časopis „Jezik”, a podupire Zaklada „Dr. Ivan Šreter”, stiglo je više od 500 prijedloga za nove riječ. Nagrade su osvojile riješi šećerice kao skupni naziv za biljke od kojih se proizvodi šećer, prestrujnik za strujni adapter i bakroza za Wilsonovu bolest.
U konkurenciji (s velikim izgledima da se ukorijene u svakodnevni govor) bile su riječi znojilište (zamjena za riječ sauna), javnozborac (zamjena za PR), zaključaj (zamjena za lockdown), krugotok umjesto kružni tok, otpadalište umjesto odlagalište otpada ili deponij, prijevodnici (zamjena za titlovi), prikaznik umjesto displej, pridatak umjesto plug in te odricajnica (zamjena za disclamer).

Na ovom natječaju do sada, koliko je poznato nije sudjelovao nitko od Šibenčana iako Šibenčani (uvijek) imaju itekako što reći.

Iz kategorije: Kultura