Datum objave: 09. Ožujak 2023

PRIČA O DAVORU / "Šibenikolog" Stanko Ferić s HTV -om snimio novi dokumentarac, ovog puta o baštini svog rodnog Slavonskog Broda

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski novinar i publicist Stanko Ferić, autor niza priča o šibenskoj nematerijalnoj baštini, na temelju kojih je HTV snimio dokumentarne filmove, a on zaslužio naziv "šibenikolog" ovog puta se okrenuo baštini svog rodnog grada Slavonskog Broda.

Prema rezultatima njegovog istraživačkog rada i scenariju koji je napisao zajedno s urednikom i redateljem Aleksejem Pavlovskim HTV je snimio dokumentarni film „Dvije priče o Davoru” koji će biti premijerno prikazan danas u 19 sati ,u velikoj dvorani Cinestara u Slavonskom Brodu. U najavi Hrvatske televizije naglašava se da većini ljudi u Hrvatskoj vjerojatno nije poznato da je službena, unificirana verzija hrvatske himne, „Lijepa naša domovino”, prvi put javno izvedena u Slavonskom Brodu, 1896, prilikom velike i svečane proslave 25. obljetnice Hrvatskog pjevačkog društva Davor. To je društvo osnovano 1871. godine, na valu već postojećeg i aktivnog europskog trenda zborskog pjevanja, pri čemu čak nije bilo ni prvo u Hrvatskoj. Riječ je, dakle, o kulturnoj pojavi koja u nas postoji kontinuirano više od 160 godina, a u nekim zemljama Europe i dulje. No, ta je povijest dio samo jedne od mogućih priča o Hrvatskom pjevačkom društvu Davor. Druga je ona univerzalna, koja vrijedi za svaki prostor kolektivnog glazbenog djelovanja, uživanja i prijateljevanja, pa je stoga poznata svakome tko je ikad pjevao u nekom zboru. A, jedna i druga zajedno, u ovom slučaju, čine - „Dvije priče o Davoru”.

U programu Hrvatske televizije film „Dvije priče o Davoru” bit će prikazan u nedjelju 12. ožujka.

Scenaristi: ALEKSEJ PAVLOVSKY, STANKO FERIĆ

Snimatelj: SINIŠA GALAR

Sontažerka: DAVORKA FELLER

Autor i izvođač originalne glazbe: ALAN BJELINSKI

Producentica: SANJA IVANČIN

Urednik i redatelj: ALEKSEJ PAVLOVSKY

Iz kategorije: Kultura