Datum objave: 03. Siječanj 2023

ŠIBENSKI KREATIVAC / Umjetnik i modni dizajner Duje Kodžoman postavio virtualnu modnu izložbu koja se zeza s čestim tipfelerima i klišejima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Duje Kodžoman, asistent na kolegijima modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i doktorand na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu u Ljubljani, predstavio je svoju osmu samostalnu izložbu, piše TelegramRiječ je o virtualnoj izložbi pod nazivom  „Centar za m_ješanje mode”, a nastala je kao rezultat dvogodišnjeg projekta u kojem je Kodžoman fotografirao gramatičke i pravopisne greške, tipfelere i humoristične i/ili, kako sam kaže, misaono problematične sintagme iz javnog prostora gradova u Hrvatskoj i Europi.


Izložba je podijeljena u tri dijela odnosno tri prostorije. Prva sadrži originalne fotografije s informacijama o tome gdje i kada su snimljene te video prikaza ekstrahiranja teksta s fotografija. U drugoj prostoriji nalaze se tipografski predlošci aplicirani na majice, a u trećoj realizirane majice u fizičkom obliku.

Donosi komičan presjek, kako sam autor kaže, bizarnih i besmislenih jezičnih konstrukcija kojima smo svakodnevno okruženi. Takve konstrukcije preuzete su iz javne sfere i aplicirane na odjevne predmete čime je imitiran način na koji se najčešće izrađuje odnosno dizajnira promotivna roba ili popularnije zvani merch.

Izložbu možete pogledati na osobnom računalu, tabletu i smartphoneu, a samostalno se možete prošetati virtualnim prostorom galerije klikom na ovaj link.

PORTRET DUJE KODŽOMANA: Arteist.

Iz kategorije: Kultura