Datum objave: 19. Rujan 2022

1. MARUNOVI DANI / Udruga Čarobni svijet“ organizirala je u Kninu Marunove dane, manifestacija posvećena utemeljitelju hrvatske nacionalne arheologije fra Luji Marunu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Kninu su održani 1. Marunovi dani, manifestacija posvećena utemeljitelju hrvatske nacionalne arheologije fra Luji Marunu koju je organizirala udruge „Čarobni svijet“. Tom manifestacijhom, nakon projekta "Virtualni Čarobni svijet" i "Lujo Marun - čarobni vizionar", Udruga „Čarobni svijet” nastavila je širiti priču o Luji Marunu i njegovim djelima.
Prvoga dana Marunovih dana o
držan je stručni skup o ocu hrvatske nacionalne arheologije Luji Marunu. Održana su četiri predavanja. Ravnatelj Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu dr.cs. Ante Jurčevića govorio je o liku i djelu Luje Maruna, muzejska savjetnica MHAS-a, dr.sc. Maja Petrinec objasnila je ulogu Muzej hrvatskih arheoloških spomenika kao pravnog nasljednika prvog muzeja hrvatskih arheoloških spomenika kojeg je u Knina utemeljio Lujo Marun te značaj lokaliteta koje je on istraživao, kninski arheolog Miloš Biserko, približio je javnosti proces istraživanja lokaliteta do stadija koji je vidljiv javnosti, a Zdenka Gugo, predstavnica Grada Knina, iznijela je ideju Arheološkog parka „Lujo Marun“ u Kninu za koji je u tijeku izrada dokumentacije. Nakon izlaganja dr.sc. Ivane Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta u Zagrebu o održivoj gradnji, organiziran je obilazak važnih arheoloških lokaliteta u Kninu i Biskupiji.
Drug
og dana na Kninskoj tvrđavi premijerno je prikazan dokumentarni film „Kako je Lujo Marun spasio tvrđavu“ koji je snimljen u sklopu europskog projekta „Virtualni Čarobni svijet“ i rada kulturno - umjetničkih radionica kojima je inspiracija bio Lujo Marun. Posebni gosti Marunovih dana bili su udruga GTF – Inicijativa za održivi razvoj iz Zagreba i Građevinski fakultet Zagreb. Pokrovitelji Marunovih dana bili su Šibensko-kninska županija, Turistička zajednica Šibensko - kninske županije, TZ Knin, Kninski muzej, Općina Biskupija i Hrvatska udruga poslovnih žena „Krug“.

Iz kategorije: Kultura