Datum objave: 06. Rujan 2022

IZLOŽBA / Nevena Petra Piližota danas otvara izložbu „Lutke, boje, pejzaži“ u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, posvećenu Vesni Parun.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Slikarica Nevena Petra Piližota, rođena u Šibeniku otvara danas u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu izložbu svojih radova inspširiranih stvaralaštvom Vesne Parun, „Lutke, boje, pejzaži“.
Riječ je o sedmoj samostalnoj izložbi Nevene Petre Piližota, slikarice koja putem iskustva umjetničkog djela otvara nove dimenzije postojanja u vremenu i daje uvid u njene osobne procese odrastanja, sljubljenosti s prirodom i iznalaženja same sebe.
U Hrvatskom državnom arhivu Nevena je izložila dvadeset i dvije slike, crteža i kolaža koja je stvorila tijekom proteklih deset godina. Fokus je na figurativnom prikazu, odnosno njoj svojstvenim razglednicama emocija kao sponi emotivne mikro i makro razine osobnosti i egzistencije. Tehnički, riječ je o svjesnom i umjetnički artikuliranom fragmentiranju percepcije i prostora odnosno, kako sama definira svoj umjetnički pristup, opredmećivanju figura nesvjesnosti.

Nevena Petra Piližota rođena je 1986. godine u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Kao maturantica 2004. godine bila je finalistica Izbora za najboljeg učenika srednjih škola Dalmacije. Temeljem statusa iznimno uspješnog studenta na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2005. godine uz odobrenje nadležnog Ministarstva, upisuje redovni, paralelni studij Slikarstva na zagrebačkoj Akademiji. I kao redovna studentica, članica udruge „Pravnik“ i demonstratorica Pravnog fakulteta, na prvim godinama studija Slikarstva nastavlja sa izložbenim aktivnostima. Nagrađena je višegodišnjom državnom stipendijom za izvrsnost, Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010., Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. godine diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb; članica je HDLU-a. Godine 2012. magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2016. položila je državni stručni ispit, a od 2019. godine nositeljica je uvjerenja o usavršavanju za Voditeljicu pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova.

Iz kategorije: Kultura