Datum objave: 02. Rujan 2022

DRŽIMO IM FIGE / Članovi "Šibenskih promenada" predstavljaju Županiju na prvom Festivalu pučke drame u Murskom Središću predstavom "Udana časna"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstava “Udana časna” udruge „Šibenske promenade”, za koju je tekst napisala Sineva Jurković i koja ju je režirala, predstavljat će Šibensko – kninsku županiji na  Prvom festivalu hrvatske pučke drame koji je danas počeo u Murskom Središću.  Tu je predstavu za taj festival izabrala  selektorica, splitska glumica i profesorica na splitskoj glumačkoj akademiji Bruna Bebić Tudor .

Generalnu probu četveročlani glumački ansambl uoči sutrašnjeg nastupa u Murskom Središću imao je prije nekoliko dana u Tribunju gdje su nastupili na poziv tamošnje turističke zajednice.
„Taj nam je nastup bio dragocjen jer su nam gledatelji svojim savjetima pomogli da neke stvari u predstavi unaprijedimo”, kazala nam je Sineva Jurković. 
Uz nju u toj predstavi glumi troje mladih glumaca - Barbara Rosa Stief Muščec, Noa Petković i  Marta Stričan. Dvoje glavnih glumaca, Barbara i Noa, u predstavi, kao i u životu imaju 18 godina, a svi troje žele i upisati glumačku akademiju pa im je ovo dobra priprema i izazov. 
 
Kao i sve Sinevine predstave i ova tematizira život i običaje u starom Šibeniku, od prije stotinjak godina, ali ovog puta to je spoj novog, modernog i starog vremena. Priča počinje u naše doba, u sobi mlade djevojke kojoj u posjet dolazi ekstravagantna prijateljica u minici i dekolteu, a baka koja živi s tom curom se iščuđuje takvom ponašanju te im pokušava objasniti kako je to izgledalo nekada ,kada se cure nisu tako oblačile i izazivale muškarce nego su bile skromne i  zakopčane do, kako kaže Sineva,  grkljana. Kada mlada gošća obuče  tradicionalnu šibensku žensku odjeću od prije 100 godina baka u njoj prepoznao udanu časnu i shvati da je to njezina praunuka. Nakon toga radnja seli u stari Šibenik i prati odnos mlade časne i njezinog izabranika. Priča ima tragičan kraj. 
 
U predstavi  Barbara i Noa glume po dva lika – Barbara sebe u današnje vrijeme i svoju prababu časnu, a on sebe i svog brata.
Sinevi Jurković to nije prvo iskustvo nastupa na nacionalnom festivalu. Prije tri godine predstavljala je Šibensko – kninsku županiju na Festivalu hrvatskih dramskih amatera predstavom „Lipo prije 100” i osvojila dvije nagrade – za režiju i za očuvanje baštine. Oni djeluju u sklopu kulturne udruge "Šibenske promenade".
Iz kategorije: Kultura