Datum objave: 26. Srpanj 2022

OTVOREN 11. ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Uzbudljiva koreografija i tehnički besprijekorna izvedba spoja plesa i cirkuskih akrobacija oduševila publiku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčani su se već naviknuli na to da Šibenik Dance Festival u Šibenik, kako neki kažu, dovodi svijet, značajna i nagrađivana imena plesne umjetnosti  pa je tako bilo i sinoć na otvorenju njegovog 11 izdanja. 

Uvodno je nastupila američka plesna skupina The Kate Jablonski Statement, koja je u show programu izvela ulomak iz plesne predstave Dream State glasovite koreografkinje Kate Jablonski.

Nakon toga uslijedio je plesni spektakl pod zvijezdama Eva Duda Dance Company iz Mađarske koji su izveli Ramazuri. To je predstava koja suvremeni ples nadograđuje elementima cirkusa s posebnom maštovitom, dojmljivom koreografijom slavne mađarske umjetnice Eve Duda. Suvremene plesne izvedbe pratila je različita glazba pa i ona nadahnuta plesnjacima iz sredine prošlog stoljeća, a nisu izostale niti vrtoglave cirkuske akrobacije. Glazbu su uživo izvodili njezini autori Izsák Farkas i Dávid Szarvas. Treba pohvaliti i plesače koji su sve to tehnički besprijekorno izveli.

“Predstava je virtuozno putovanje koje je uistinu zabavno gledati. Ramazuri budi našu razigranu stranu i bio je užitak stvarati ga. Živa glazba, šarmantni likovi i ples najbolji su recept za zabavu!”, kaže koreografkinja Eva Duda, a publika ju je upravo tako doživjela i uživala od početka do kraja. Otvorenje 11. Šibenik Dance Festivala potvrdilo je da je to za mnoge Šibenčane događaj na kojem se mora biti.


  
“Za otvorenje svakog Šibenik Dance Festivala biramo vrhunsku produkciju, predstave slavnih svjetskih plesnih umjetnika i kompanija. Tada Tvrđavom svetog Mihovila zavladaju originalni kreativni koncepti, uzbudljive koreografije i tehnički besprijekorni plesači. Pod zvjezdanim nebom iz gledališta s pogledom na more posjetiteljima je to iskustvo za pamćenje”, poručuje umjetnička direktorica Šibenik Dance Festivala Zorana Mihelčić. Dodala je da je ovogodišnji festival najbogatiji do sada. Samo u glavnome programu ima 13 izvedbi plesnih umjetnika iz Hrvatske i svijeta, a među najatraktivnijim su birani dueti Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te predstave I Carry, You Hold i Whenever I Am Alone koje koreografski potpisuje Olivia Court Mesa.

Otvarajući festival zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta istaknuo je da se festival sa svojom tradicijom ugradio u kulturni identitet grada,
Župan Šibensko-kninske županije  Marko Jelić je posebno istaknuo visoku kvalitetu te plesne manifestacije.
Šibenik Dance Festival podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Nacionalni park Krka te turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije. Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.
Osim na Tvrđavi sv. Mihovila, program Dance Festivala izvodi se još na šibenskoj Tvrđavi Barone i na trgu ispred katedrale sv. Jakova, a nastupom an Poljani žele plesnu umjetnost što više približiti građanima.

FOTO: Danijel Ferić i Sanja Junaković

Iz kategorije: Kultura