Datum objave: 01. Lipanj 2022

MDF U KLOVIĆEVIM DVORIMA / Plakati šibenskog dječjeg festivala bit će predstavljeni na 9. biennalu ilustracije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Međunarodni dječji festival u Šibeniku predstavit će se na Devetom hrvatskom biennalu ilustracije koji se ove godine održava u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori od 2. lipnja do 10. srpnja. Time MDF u mjesec održavanja svog 62. izdanja ulazi u velikom stilu i u  hrvatskoj metropoli. Izložba festivalskih plakata renomiranih hrvatskih autora koji su kroz godine potpisivali plakate i izazivali pohvale stručnjaka i divljenje publike rezultat je suradnje MDF-a, Državnog arhiva u Šibeniku i Galerije Klovićevi dvori.

Otvorenje je najavljeno za četvrtak, 2. lipnja, u Zagrebu, s početkom u 19 sati.

PLAKAT KAO UMJETNIČKO DJELO

U organizaciji Galerije Klovićevi dvori od 2. lipnja do 10. srpnja održat će se 'Deveti hrvatski biennale ilustracije' - skupna međunarodna izložba u cilju promoviranja radova suvremenih hrvatskih ilustratora u međunarodnom kontekstu. Na ovogodišnjem Biennaleu ilustracije predstavit će se i Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

U postavu Biennala u Klovićevim dvorima, a u slavu MDF-a bit će izloženi festivalski plakati Dušana Vukotića za 19. Jugoslavenski festival djeteta, Šibenik, 1979., Vaska Lipovca za 21. Jugoslavenski festival djeteta, Šibenik, 1981., Gorkog Žuvele za 23. Jugoslavenski festival djeteta, Šibenik, 1983., Vjekoslava Voje Radoičića za 36. Međunarodni dječji festival, Šibenik, Hrvatska, 1996., Ivana Viteza za 39. Međunarodni dječji festival, Šibenik, Hrvatska, 1999., Svjetlana Junakovića za 40. Međunarodni dječji festival, Šibenik, Hrvatska, 2000., Vatroslava Kuliša za 53. Međunarodni dječji festival, Šibenik, Hrvatska, 2018..

Uz prethodno navedene, bit će izloženi plakati Matka Trebotića iz 1993., Danijela Srdareva iz 2021. i ovogodišnji Tisjin. MDF je ove godine dobio izvanrednu priliku da se predstavi publici van Šibenika jednim svojim prepoznatljivim segmentom, festivalskim plakatima koji su daleko više od sredstva prenošenja informacije o događanju od međunarodnog značaja. Uz plakate bit će izložene i sve festivalske monografije koje će posjetitelji moći vidjeti i prolistati. Također, bit će prikazan i prvi film o Festivalu pod nazivom 'Luka Sreće'“, poručili su iz Ureda MDF-a.

RENOMIRANA UMJETNIČKA IMENA

Ovogodišnji 62. Međunarodni dječji festival bit će održan od 18. lipnja do 2. srpnja u Šibeniku. Na ulicama i trgovima, ljetnim pozornicama očekuje se bogat dramsko - scenski, kazališni i literarni, filmski i likovni te radionički i ini program za djecu u produkciji umjetnika sa svih strana svijeta. No prije toga, MDF će se kroz festivalske plakate renomiranih umjetničkih imena, koji su ih potpisivali kroz polustoljetnu povijest Festivala i duže, predstaviti u Klovićevim dvorima u Zagrebu od 2. lipnja na Devetom hrvatskom biennalu ilustracije.

MDF je napokon dobio priliku u jednoj tako važnoj kulturnoj instituciji predstaviti sebe i to kroz plakate. Oduvijek je MDF davao priliku suvremenim umjetnicima da na temu festivala i dječjeg stvaralaštva i umjetnosti prikažu svoj rad i estetiku. Ovo je samo dio vrijednih plakata koje MDF ima priliku izložiti. Ovom izložbom želimo i sami staviti naglasak kako je svaki plakat jedan novi umjetnički rad i jedinstavena ideja umjetnika koji stoji iza njega“, navode iz Ureda MDF-a pod vodstvom Ivane Badžim. Legende koje prate izložene festivalske plakate potpisuje istaknuta hrvatska djelatnica u kulturi, dugogodišnja suradnjica MDF-a, Grozdana Cvitan.

 

 

Iz kategorije: Kultura