Datum objave: 03. Svibanj 2022

PRVA IZLOŽBA TRAGIČNO PREMINULE SLIKARICE / U Gradskoj knjižnici pogledajte radove jedne od najtalentiranijih šibenskih slikarica koja je umrla u 24. godini

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba slika, grafika i crteža Marije Miše, jedne od najtalentiranijih likovnih umjetnica koju je Šibenik ikada imao, a koja je nakon tragične smrti 1990. godine u 24. godini života, pala u zaborav, otvorena je danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić”. Velebna izložba nije retrospektiva nevjerojatno bogatog, raznolikog i obimnog slikarskog opusa Marije Miše koji je uspjela stvoriti za svog kratkog života nego prvi cjeloviti uvid u njezin rad i podsjećanje zašto ne smije biti zaboravljena.

-Moć zaborava je zapanjujuća i većina naših sugrađana ne zna za Mariju Miše, šibensku umjetnicu koja je gorjela za svoj rad i snove i, nažalost, izgorjela ne ostvarivši se- kazala je Zdenka Bilušić, autorica izložbe. i nastavila:

-Zašto ovom izložbom budimo uspomene na Mariju Miše? Zato da bi ona dobila svoje zasluženo mjesto u suvremenoj šibenskoj likovnoj povijesti umjetnosti. Do sada njen rad nitko nije tumačio, ni površno, a kamoli stručno. Bila je ozbiljna graditeljica svog umjetničkog svijeta u kojem je stvarala čuda i stvorila golem opus za tako kratak život. Imenovati bilo kojim pravcem, ovo carstvo bezdana, dubokih prostora i fantastičnih bića značilo bi tek izbjeći pobliže imenovanje i biti preopćenit. Svi ti izmi su isprebijani i umorni pojmovi za sve ono što nije slike puke podudarnosti sa svijetom, jer ovo je svijet drukčije motivacije. Marija postupno utire i osvješćuje svoj put, strogošću svojih likovnih postupaka priprema se poput spavačice, za snovito izvan potmule životne neizvjesnosti. Ona je svoje svjetove sazdala na javi dana, a predana umješnoj tehnici, pregledno i temeljito konstruirala je slike intimnog mikrokozmosa. Ona je iluminatorica i sanjačica stvarnog svijeta.

Izložba je otvorena zahvaljujući njezinom bratu, poznatom glazbeniku Marinko Miše. 

Marija Miše (Šibenik, 2.9. 1966. - Šibenik, 5.1. 1990.) od najranijeg djetinjstva izabrala je umjetnost kao svoj poziv. Dvije godine pohađala je Ljetnu Internacionalnu baletnu školu Ana Roje u Primoštenu, bila je članica dječjeg zbora "Zdravo maleni" i grupe za suvremeni ples. Nakon srednje škole u Šibeniku upisuje se u Centar za odgoj i obrazovanje kadrova u umjetnosti i kulturi u Splitu gdje razvija svoj umjetnički potencijal i završava kao najbolja u svojoj generaciji uz pohvale i nagrade, odlične ocjene iz svih stručnih predmeta i završnog ispita, te stječe zvanje stručnog radnika za grafički dizajn. 1987. godine upisuje Umjetničku akademiju u Splitu na kojoj joj profesor Petar Jakelić kaže da je njen talent toliko jak da je on nema čemu naučiti i upućuje je da radi sama i sama se razvija. 1985. godine kao najmlađa sudionica, izlaže dva crteža na skupnoj izložbi "Šibenik u likovnoj umjetnosti", priređenoj povodom 40. godišnjice oslobođenja u Muzeju grada Šibenika.
1990. godine, u 24. godini života Marija Miše je tragično je preminula. Smrt je Šibeniku otela jednu od njenih najboljih i najperspektivnijih umjetnica.

Iz kategorije: Kultura