Datum objave: 02. Svibanj 2022

ČESTITKE / Šibenske promenade s "Udanom časnom" predstavljaju Županiju na Prvom festivalu pučke drame

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstava “Udana časna” udruge „Šibenske promenade”, za koju je tekst napisala Sineva Jurković i koja ju je režirala, predstavljat će Šibensko – kninsku županiji na  Prvom festivali pučke drame koji će u rujnu ove godine biti održan u Murskom Središču.  Tu je predstavu ovih dana pogledala selektorica, splitska glumica i profesorica na splitskoj glumačkoj akademiji Bruna Bebić Tudor  i odabrala ju je za taj festival.


U njoj glumi troje mladih glumaca - Barbara Rosa Stief Muščec, Noa Petković i  Marta Stričan.
Dvoje glavnih glumaca, Barbara i Noa, u predstavi, kao i u životu imaju 18 godina, a svi troje žele i upisati glumačku akademiju pa im je ovo dobra priprema i izazov. Osim što  je napisala tekst i što režira predstavu Sineva Jurković u njoj glumi baku, osmislila je scenografiju, kostime i glazbu.

„ Posebno smo svi o  ponosni na jedno  scenografsko rješenje koja je zajednička zamisao,  na posebno ogledalo koje će biti na sceni, a u jednom trenutku glavna glumica, praunuka naše udane časne prolazi kroz njega i  iz jednog modernog ambijenta djevojačke sobe ulazi u stari Šibenik u kojem se događa priča o udanoj časni. Kostime sam sama vezla, a izvezla sam i šibensku kapu koju u predstavi nosi časnin mladić. Izvezla sam je na jednoj radionici u šibenskom muzeju”, otkrila nam je Sineva Jurković.

Kao i sve njezine predstave i ova tematizira život i običaje u starom Šibeniku, od prije stotinjak godina, ali ovog puta to je spoj novog, modernog i starog vremena. Priča počinje u naše doba, u sobi mlade djevojke kojoj u posjet dolazi ekstravagantna prijateljica u minici i dekolteu, a baka koja živi s tom curom se iščuđuje takvom ponašanju te im pokušava objasniti kako je to izgledalo nekada ,kada se cure nisu tako oblačile i izazivale muškarce nego su bile skromne i  zakopčane do, kako kaže Sineva,  grkljana. Kada mlada gošća obuče  tradicionalnu šibensku žensku odjeću od prije 100 godina baka u njoj prepoznao udanu časnu i shvati da je to njezina praunuka. Nakon toga radnja seli u stari Šibenik i prati odnos mlade časne i njezinog izabranika. Priča ima tragičan kraj.

U predstavi  Barbara i Noa glume po dva lika – Barbara sebe u današnje vrijeme i svoju prababu časnu,a on sebe i svog brata.
Sinevi Jurković to nije prvo iskustvo nastupa na nacionalnom festivalu. Prije tri godine predstavljala je Šibensko – kninsku županiju na Festivalu hrvatskih dramskih amatera predstavom „Lipo prije 100” i osvojila dvije nagrade – za režiju i za očuvanje baštine. 

 

Iz kategorije: Kultura