Datum objave: 29. Travanj 2022

ZA DOLARE I MAGARCA: Dramski amateri Udruge umirovljenika Krešimirov grad Šibenik izveli svoju prvu predstavu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstava “Za dolare i magarca” koju su pretpremijerno prije nekoliko dana u Tribunju izveli članovi Dramske sekcije Udruge umirovljenika “Krešimirov grad” Šibenik pod redateljskom palicom Sineve Jurković oduševila je, nasmijala i zabavila publiku. Sineva Jurković za sobom ima uspješne predstave koje govore o šibenskim običajima tradiciji pa i nacionalnu nagradu. ali za neke umirovljenike to je bio prvi nastup na „kazališnim daskama”, ali su se odlično snašli.
Predstava je nastala po kratkoj priči šibenske pjesnikinje Duške Krnić, ali su je redateljica i glumci zajedno nadogradili novim epizodama i novim likovima.

„Prvotna zamisao je bila da napravimo nešto kratko i brzo jer smo htjeli predstavu izvesti u humanitarne svrhe, za pomoć maloj Kiari, ali zbog korone i izostanka nekih glumaca to se odužilo pa nismo stigli. Nakon toga smo odlučili napraviti ipak nešto duže i složenije i moram zaista pohvaliti sinergiju svih koji su u tome sudjelovali”, ističe Sineva Jurković.
Radnja se zbiva u starom Šibeniku, prije 100 godina, a govori o prošnji i ljubavi, o težačkoj obitelji koja ima tri kćeri i najstariju obećaju proscu iz Amerike jer za njezinom momka nisu htjeli čuti jer im nije bio po volji. No ona je pobjegla s njim i sada su se oni našli u neobranom grožđu jer je Amerikanac po mladu poslao svog nećaka. Nagovaraju drugu  kćer da pristane na udaju, ali ona nije htjela za to niti čuti jer se htjela zarediti, ali na kraju je pristala. Na putu do Amerike koji je tada dugo trajao zaljubila se u nećaka čovjeka kojem je bila obećana i oni su se zapravo oženili. Nakon 20 godina ona stiže u Šibenik. U Ameriku je otišla u šibenskoj nošnji. Vratila se kao dama, ali srce je ostavila u Šibeniku, sa svojim ljudima.

Sineva Jurković nije samo redateljica predstave nego je i autorica kostima i scenografije. Svojim je rukama oslikala lancune od žutice, a Pave Čala izradio kulise na koje su ih izvjesili.

U predstavi glume: Senka i Frane Skorić, Ivan Šupe, Miljenko Antulov, Katarina Simsig, Duška Krnić, Mirjana Baica, Danijela Martinović, Amalija Telebar, Ivanica Belamarić, Danica Paić i Željko Dragutin, a naratorica je Veronika Stanić Tomić. Na kraju predstave Zlatomir Vujko recitira svoju pjesmu koju je napisao prema priči Duške Krnić. Glazbu na mandolini izvodi Marija Milin
„Bila je to pretpremijera. Mnogi su strepili od nastupa, ali kada su vidjeli da je sve prošlo dobro jedva čekaju nove nastupe. Planiramo predstavu igrati po mjestima i gradovima u Županiji,a nakon toga, u suradnji s umirovljeničkim udruga i u drugim sredinama u Hrvatskoj”, kaže Sineva Jurković.

Dramska sekcija Udruge umirovljenika „Krešimirov grad Šibenik” osnovana je u sklopu EU projekta zahvaljujući kojem su u toj udruzi organizirane različite aktivnosti za umirovljenike.
Sineva Jurković ima iza sebe četiri predstave, a za  „Lipo prije sto“ dobila je
prije tri godine dvije nagrade na Festivalu kazališnih amatera za režiju i za očuvanje baštine.

 

 

Iz kategorije: Kultura