Datum objave: 29. Travanj 2022

ZNAČAJNO OTKRIĆE / Dr.sc. Ivo Glavaš otkrio u Šibeniku grb jedne venecijanske obitelji koji nigdje nije zabilježen

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik još uvijek iznenađuje bogatstvom svoje povijesti – još jednom je zaključio šibenski znanstvenik, arheolog, dr.sc. Ivo Glavaš koji je pomoću grba koji je svima bio vidljiv, ali do sada nije izazvao pozornost, otkrio postojanje jedne  venecijanske plemićke obitelji u Šibeniku.

 
 
“Tijekom znanstvenog istraživanja ugaonih stupova, koji su s plemićkim grbovima na njima specifična šibenska pojava, uočio sam jedan potpuno zaboravljeni mletački plemićki grb. Nalazi se uzidan u rub objekta u Ulici sv. Nikole Tavelića 10B.Sastoji se od dva grba od kojih je jedan otučen, a onaj koji gleda na Uskočku ulicu se sačuvao. Grb je u obliku gotičkog štita i nedvojbeno je iz 15. stoljeća. Podijeljen je u dva dijela. U gornjem dijelu je reljef lava koji drži cvijet prednjom šapom, a u donjem dijelu tri usporedne horizontalne valovite vrpce. Bez svake sumnje riječ je grbu venecijanske plemićke obitelji De Mezzo.Grana te obitelji preselila se na otok Kretu  koja je tada bila u vlasništvu Venecije sve do sredine 17. stoljeća I tamo su imali  posjede. Na njihovoj vili, villi De Mezzo u mjestu Etija na istoku Krete nalazi se isti obiteljski grb pa ga je lako usporediti. Inače njihov grb dolazi u dvije varijante - s dvije ili s tri valovite vrpce.Ovo je prilično veliko otkriće zato što nismo uopće znali za postojanje te venecijanske plemićke obitelji u Šibeniku”, ističe dr. sc. Glavaš. 
Vrlo vjerojatno grb nije na svom izvornom mjestu nego je prebačen s nekog javnog objekta, tvrđave ili bedema gdje je neki pripadnik plemićke obitelji De Mezzo obavljao službu. Ako je  na svom pravom mjestu onda je to prva potvrda da se dio te venecijanske plemićke obitelji trajno nastanio u Šibeniku što je manje vjerojatno jer bi to bio prvi takav slučaj u Šibeniku.Najčudnije od svega je da je grb obitelji De Mezzo na tom mjestu stajao dovoljno dugo da su ga svi mogli vidjeti i eventualno prepoznati. 
 
Dr. sc. Glavaš i za to ima objašnjenje.
“I ja sam na njega zaboravio, a sjetio sam ga tek kada sam poče istraživanja za svoj novi znanstveni rad. Ovaj plemićki grb nije nikad nigdje objavljen u znanstvenoj i stručnoj literaturi što je jako čudno jer tu stoji ne znam koliko već dugo. Vjerojatno su neki mislili da nije grb nego reljef lava sv. Marka državni simbol Mletačke Republike”, ističe on. 
Iz kategorije: Kultura