Datum objave: 28. Veljača 2022

ČAROBNI SVIJET / Kninska djeca i mladi snimili film o tome kako je Lujo Marun spasio kninsku trđavu

Diana Ferić
Diana Ferić

Završen je program „Lujo Marun - čarobni vizionar“ u sklopu projekta "Virtualni Čarobni svijet" kninske udruge „Čarobni svijet”,a u njega je bilo uključeno 35 djece i mladih.

Organiziran je niz radionica za djecu i mlade iz četiriju kulturno-umjetničkih područja – kulturna materijalna i nematerijalna baština, književnost i dramsko stvaralaštvo, digitalne vještine u fotografiji i filmu te likovna kultura i likovno stvaralaštv kao i iz područja razvoja digitalnih znanja i vještina i poticanja na primjenu korištenjem različitih internetskih alata. Stručni tim osmislio je program radionica kojima je poveznica lik i djelo fra Luje Maruna, začetnika nacionalne arheologije i čovjeka kojem možemo zahvaliti očuvanje Kninske tvrđave u današnjem obliku. 

Jedan od rezultata jednogodišnjih radionica je snimanje filma "Kako je fra Lujo spasio tvrđavu" koje se održano u petak 25. 2. 2022. na kninskoj tvrđavi. Tema filma je povijesni trenutak u kojem je kninska tvrđava bila planirana za prodaju kamenolomu, ali je spašena tako što je Lujo Marun sakupljao novac. Uspio ju je otkupiti za 4.000 forinti .Tekst i scenarij djeca i mladi su kreirali sa stručnjacima, a potrebna znanja za snimanje filma su iskazali na setu. Od režisera, snimatelja, klapera, skriptera pa sve do statista i glavnih uloga u petak je svaki sudionik imao svoju ulogu kojom je omogućio stvaranje filma. 

 

Iz kategorije: Kultura