Datum objave: 01. Veljača 2022

RUDNIK ČVARAKA / Šibenčanin Tomislav Šovagović objavio drugi dio svoje proslavljene zbirke priča "Rudnik čvaraka"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tomislav Šovagović, hrvatski književnik rođen u Šibeniku objavio je drugi dio svoje proslavljene zbirke priča "Rudnik čvaraka" nagrađene nagradom Josip i Ivan Kozarac te proglašene knjigom 2012. godine. Nov zbirka priča o slavonskim zgodama i nezgodama, slavonskoj zbilji i propšlosti, protkana nostalgijom i humorom zove se, a kako bi drukčije, "Rudnik čvaraka 2". U knjizi je sabrano gotovo osamdeset kratkih zanimljivih, vedrih, sjetnih i poučnih priča. Iako je nazvana rudnikom čvaraka, Šovagovićeva knjiga u naravi je kompleks rudnika običaja, starih riječi, recepata za stara jela, zaboravljene higijenske potrepštine, dječjih igara, nostalgije, ljubavi i još puno toga što vrijedi rudariti. Zbirku zatvaraju priče Čokoladna predstava, Lepi i Špilja za suncokrete koje su svojevrsni epitaf dobrom starom načinom života.
"Rudnik čvaraka 2", Tomislava Šovagovića duga je uspješna knjiga književnika rođenih u Šibeniku koja je objavljena početkom ove godine. Prva je bila fenomenalni roman "Oneiricon" Omera Raka.

Tomislav Šovagović rođen je u Šibeniku 16. prosinca 1976. godine. Unuk je Franje i Eve, Ivana i Kate, sin Josipa i Jadranke, Evin brat, Josipov i Katarinin ujak. Diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima i teologiju na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu. Objavio je zbirke priča Rudnik čvaraka, Cesta knezova BribirskihIspod skalaLatifundijaKad narastem,bit ću DraženSpremište Trešnjevka, zbirku poezije Čajevi protiv učmalosti te roman Mangan. Dobitnik je 41 književne nagrade, među kojima je i nagrada Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine Rudnik čvaraka 2012. Radio je za hrvatske novinske (Glas Koncila), radijske (Hrvatski katolički radio, Otočni radio Kornati) i televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL). Autor je emisije Na kraju tjedna na Trećem programu Hrvatskoga radija i suradnik u listu Matice hrvatske Vijenac. Samostalni je umjetnik i član Društva hrvatskih književnika. Živi s knjigama i pločama u zagrebačkom naselju Rudešu.

 

Iz kategorije: Kultura