Datum objave: 16. Prosinac 2021

BAŠTINA ŽENSKE LJEPOTE / Izložba "Lijepa, ljepša, Šibenčanka" otvara se sutra u Gradskoj knjižnici u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba "Lijepa, ljepša, Šibenčanka" bit će otvorena sutra, u petak, 17. prosinca u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku.

Projekt „Lijepa, ljepša... Šibenčanka” Udruge „Volim Šibenik”, povijesna je revija ljepote Šibenčanki (i šibenskih nevista) koja osvjetljava put prema ženskoj strani povijesti Šibenika, grada uspješnih, mudrih, obrazovanih, vrijednih i plemenitih žena.

Organizator izložbe je Udruga „Volim Šibenik” uz potporu Grada Šibenika i JU „Nacionalni park Krka”.

Projekt se temelji na fundusu fotografija lijepih i plemenitih Šibenčanki u rasponu od 1895. godine, kada je snimljena do sada najstarija poznata fotografija Šibenčanki, do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Okvirno govorimo o razdoblju od britanskog fotografa Roberta Howarda Russella, koji je 1895. godine fotografirao Šibenčanke i njihovu sliku veličinom ravnopravnu sa slikom katedrale sv. Jakova, objavio u New Yorku, preko najvažnijeg portretista Cristofora Mattiazzija i slavnog Orsona Wellesa do Joška Čelara, prvog šibenskog fotoreportera koji je šezdesetih godina snimio niz antologijskih fotografija (ne samo) Šibenčanki.
Fundus povijesnih fotografija Šibenčanki, u digitalnom arhivu časopisa „Volim Šibenik” i Udruge „Volim Šibenik”, sadrži brojne fotografije Šibenčanki, težakinja, građanki, intelektualki, poduzetnica, znanstvenica, manekenki, glumica, sportašica, prodavačica, frizerki, kumpravendi, mlikarica, pastirica, doktorica znanosti. Među njima su i poznate žene poput Olgice i Nine Palinkaš, Ane Roje, Vesne Parun i Loredane Bahorić
Bit će izloženo oko 180 fotografija Šibenčanki, a veliki dio njih ustupili su brojni Šibenčani i Šibenčanke iz svojih obiteljskih albuma.

„Nažalost, od mnogih lijepih Šibenčanki ostale su samo fotografije, a izgubila su se i zaboravila njihova imena. Zbog toga je jedan od značajnih ciljeva ove izložbe identifikacija žena i djevojaka na foto
grafijama koje su snimali vrsni šibenski fotografi, majstori svog zanata i profinjeni umjetnici koji su itekako znali cijeniti ljepotu i eleganciju Šibenčanki. Osim fotografija koje su do sada prikupljene, zahvaljujući velikim dijelom i zaštitničkom odnosu Zorana Mikulandre Noe prema fotografskoj baštini Šibenika, zbirka fotografija baštine ljepote Šibenčanki obogaćena je doprinosom potomaka Šibenčanki koje su u raznim vremenima bile pojam ljepote, ljupkosti i elegancije te se o njima i danas govori s divljenjem”, kaže Stanko Ferić, autor izložbe.
Projekt će biti okončan 2022. godine budući da je kao povod uzeta prva poznata nakana da se izabere najljepša Šibenčanka. Bilo je to 1922. godine, samo godinu dana nakon prvog modernog izbora Miss Amerika pa će dogodine biti prigoda da se obilježi njena stota obljetnica i da se tim povodom proglasi povijesna Miss Šibenika, odnosno šibenski ideal ženske ljepote.

Iz kategorije: Kultura