Datum objave: 11. Rujan 2021

TRI_NITI U GALERIJI SVETOG KRŠEVANA / Otvorena izložba troje umjetnika koji istražuju tekstil kao medij umjetničkog izražavanja, odlični su

Diana Ferić
Diana Ferić

Troje umjetnika koji se bave tekstilom - Koraljka Kovač, Andrea Pavetić i Marin Sovar izložili su svoje radove u Galerija sv. Krševana Šibenik pod nazivom "Tri_niti". Izložba je otvorena sinoć, a trajat će do 15. listopada. Vjerni pobornici likovne i ostalih umjetnosti u Šibeniku nisu izostali ni sa sinoćnjeg otvaranja s kojeg su ponijeli odlične dojmove.

"Tekstil – tako neizbježan i neophodan, već od pradavne povijesti dio je svakodnevice, ali i ekskluzivnih, svečanih događanja; uvijek je prisutan. Svjedoči o razvoju tehnologija i o vizualnom poimanju vremena i prostora, od svakodnevnih predmeta do umjetnosti. Taj izazovan materijal istražilo je i istražuje dalje troje umjetnika, svaki na svoj individualan i originalan način. Koraljka Kovač, Andrea Pavetić i Marin Sovar vizualni su umjetnici koji vješto koriste tekstil kao izražajno sredstvo.

Nitima, poput mitske Arijadne, kao da traže izlaz iz labirinta, iz mnoštva mogućnosti i ideja. Kao finalni rezultat opsežnog istraživanja i traženja nastale su tri priče u tekstilu, naizgled posve različite, ali postavljene jedna uz drugu stvaraju novi jedinstveni vizualni kontekst. Tri koncepta međusobno se nadopunjuju i naglašavaju vizualnim sredstvima, harmoniziranjem i kontrastiranjem boja, oblika, tekstura, a istovremeno ostaju svoji, individualno zaokruženi. Umjetnici su kombiniranjem ideja stvorili vlastiti labirint koji, doduše, ne zbunjuje već otvara i produbljuje percepciju o mogućnostima materijala. Nit vodilja jednostavna je, ali snažna: geometrijski elementi, čvrsti elementi reda u mekom materijalu.

Tekstilne slike Koraljke Kovač uokviruju ambijent koji namještajem odjevenim u tekstil stvara Andrea Pavetić, a cjelinu humanizira rad Marina Sovara parafraziranjem baroknog korzeta, što u cjelinu uvodi asocijaciju ljudskog tijela", piše u predgovoru, u  katalogu koji prati tu zanimljivu izložbu.

FOTO: Facebook, Galerija sv. Krševana

Iz kategorije: Kultura