Datum objave: 28. Kolovoz 2021

GRANICE / Nova izložba šibenske slikarice Nevene Petre Piližota posvećena stvaralaštvu Vesne Parun

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nevena Petra Piližota, eminentna hrvatska slikarica rođena u Šibeniku, o Šoltanka po majci, otvara novu izložbu posvećenu stvaralaštvu pjesnikinje Vesne Parun i njenom stvaralačkom geniju. Izložba će biti otvorena 30. kolovoza u Grohotama na otoku Šolti.
-Za razliku od prethodnih izložbi posvećenih stvaralaštvu Vesne Parun, - kaže Nevena Petra Piližota - koje su bile postavljene u Šibeniku, Splitu, Zagrebu i na Zlarinu, u fokusu izložbe na Šolti je čovjek zato što su pandemijske okolnosti dodatno naglasile važnost prinošenja pozornosti i svjetlu i sjeni svake individue, te promišljanja koliko poznajemo sebe i druge. Crteži i slike bilježe pojedince u momentima njihovih napora i htijenja, a manifestiraju se na licau i tijelu.
Izložba je uvrštena u program manifestacije „Dani europske baštine 2021.” Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Vrijeme: 30. 8. – 30. 9. 2021.
Mjesto: Knjižnica Grohote (GKMM Split), Šolta

 Nevena Petra Piližota rođena je 1986. godine u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Kao maturantica 2004. godine bila je finalistica Izbora za najboljeg učenika srednjih škola Dalmacije. Temeljem statusa iznimno uspješnog studenta na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2005. godine uz odobrenje nadležnog Ministarstva, upisuje redovni, paralelni studij Slikarstva na zagrebačkoj Akademiji. I kao redovna studentica, članica udruge „Pravnik“ i demonstratorica Pravnog fakulteta, na prvim godinama studija Slikarstva nastavlja sa izložbenim aktivnostima. Nagrađena je višegodišnjom državnom stipendijom za izvrsnost, Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010., Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. godine diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb; članica je HDLU-a. Godine 2012. magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2016. položila je državni stručni ispit, a od 2019. godine nositeljica je uvjerenja o usavršavanju za Voditeljicu pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova.

Iz kategorije: Kultura