Datum objave: 15. Srpanj 2021

TO SE NE PROPUŠTA / Brojni šibenski umjetnici izlažu večeras na zelenoj otvorenoj sceni kluba Azimut uz nastup Fogsellersa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izložba šibenskih umjetnika pod nazivom „Litnja kužina“ bit će postavljena na zelenoj sceni ispred centra nezavisne kulturne scene Azimut , a u slučaju lošeg vremena, bit će premještena u Galeriju Azimut u unutrašnjosti povijesnih bunara. Šibenčanima i brojnim gostima svoje radove predstavit će Adrijana Diklić, Lana Martinović Čala, JUMA, Sonja Bogunović, Deni Design, Denis Jakovljević, Zvonimir Vila, Silvija Sunara, Mario Juras, Koraljko Greben, Dolores Bujas, Nives Bujas Božajić, PRIXSA, Anita Franin Pećarica i Branka Grubić. U glazbenom dijelu programa nastupit će šibenski bend Fogsellers. Izložba će

Publika je pozitivno reagirala na događanjima u Azimutu ovog ljeta u organizaciji Kolektiva 4B i Azimuta. Oni žele lokalnim autorima pružiti podršku za rast i razvoj.

"Projekti poput „Litnje kužine“ idealna su platforma za promociju domaće scene. Priča o „Litnjoj kužini“ nastala je u prosincu prošle godine, tijekom drugog vala masovnog otkazivanja koncerata, izložbi i života uopće. U inat zabranama i strahu, šibenski nezavisni umjetnici i kreativci okupljeni oko Azimuta pokrenuli su Kolektiv 4B - šibensku mrežu kulturne suradnje. Okupili su petnaest umjetnika i organizirali „Božićni tinel“, jedinstvenu art & craft izložbu koja je odmah po postavljanju „svečano zatvorena“ i koju tijekom cijelog trajanja ljudi nisu smjeli posjetiti. Priča o „zabranjenoj izložbi“ izazvala je velik interes na internetu i društvenim mrežama, pa su izložbu u virtualnom svijetu vidjeli deseci tisuća ljudi. Po završetku izložbe, umjetnici su se dogovorili da će se ponovo okupiti jednoga dana kad više ne bude zabrana i kad budu mogli bez straha podijeliti svoj rad s ljudima iz cijelog svijeta. I tako, nakon zabranjenog „Božićnog tinela“, Azimut i Kolektiv 4B s ponosom predstavljaju „Litnju kužinu“ – šibensku art & craft izložbu koju možete razgledati bez ograničenja i zabrana. Još jednom se pokazalo da umjetnost, unatoč svim zabranama i preprekama, baš kao voda, uvijek pronađe put do ljudi", kaže umjetnica Branka Grubić iz Kolektiva 48.

Fogsellersi su projekt Mirka Raka, šibenskog glazbenika koji se u bendu uglavnom bavi laptopom, bas gitarom, sample padom ili čim već… Izvode organsku elektroniku, onu za koju nikad ne znate je li retro, staromodna ili ispred svog vremena, no uvijek je dobra ako ste je spremni primiti otvorenog uha. Opisuju ih kao elektro-fusion bend, mada ako je nešto kod njih sigurno to je da nikad ništa nije sigurno. Rijetko kad, naime, odsviraju dva ista koncerta, nekad prevagne jazz, nekad dub, nekad minimalizam ili progresivna elektronika 80-ih. Muzika koja na ples zove barem jednako kao i na kontemplaciju.

Iz kategorije: Kultura