Datum objave: 27. Lipanj 2021

U SPOMEN NA MLADENA KUŠECA / Otvorena izložba o tom velikom prijatelju MDF a, a njegova "zujalica" Lucija mu je posvetila pjesmu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izložba 'U životu je važno da ne skidaš pločice sa zida u kupioni' u spomen na poznatog radijskog novinara i dugogodišnjeg suradnika MDF -a Mladena Kušeca. otvorena je  u HNK u Šibeniku u sklopu ovogodišnjeg Festivala.  

Mladen Kušec bio je dugogodišnji suradnik i prijatelj MDF - a  i bez pretjerivanja može ga se nazvati  "dobrim duhom tog festivala".  Preminuo je lani u 83. godini.
Novinarska radionica 'Zujalica'  koja je postala 'brend' Međunarodnog dječjeg festivala  bila je njegova ideja. samo zujalice! Potpisao je desetke knjiga proze i poezije, a svoj je književni rad posvetio djeci i mladima. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.
 
 
Izložba je nedvojbeno pokazala svu raskoš i bogatstvo njegovog rada  i kreativnosti, no sve što je napravio sigurno ne može stati u jednu izložbu. Na otvaranju  je obitelj Borisa i Ljilje Zmijanović se zahvalila u ime. Govorio je  i  Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku i MDF -a,  a  opus Mladena Kušeca predstavila je autorica dr.sc. Martina Petranović. "Mladen Kušec bio ličnost čije su djelovanje i osobnost duboko i trajno obilježili svakoga tko se imao prilike susresti s njim i/ili njegovim radom, čijim smo zalaganjem bogatiji za spoznaju da život može biti mnogo plemenitiji i ljepši ako zadržimo barem malo dječjega u sebi, bez kojega možda nikada ne bismo spoznali koliko je doista u životu važno da ne skidaš pločice sa zida u kupioni.'", kazala je  dr.sc. Martina Petranović  
Mlada šibenska spisateljica i 'zujalica' Lucija Zmijanović pročitala je pjesmu posvećenu Mladenu Kušecu  "Cvijet koji ne vene".
Cvijet koji na vene
Cvijet taj ne vene
Maše na suncu
I zove me na igru.
'Danas mi je on najbolje društvo'
Kažem mami
I sjednem kraj cvijeta na sunce.
 
 
Pjesma govori doista o cvijetu koji ne vene, onom od plastike,  flip-flop plastičnoj igrački koju je Kušec kupio Luciji. Riječ je  o plastičnom cvijetu koji radi na solarne baterije i  koji doista ne vene. No to je i alegorija  jer cvijet predstavlja dušu  čovjeka posvećenog plemenitom cilju kojeg je sebi zacrtao – čuti i svijetu prenijeti što djeca misle, upravo onog kakav je bio Mladen Kušec.
"Takva je bila i Mladenova duša, ona koja ne vene, uvijek na usluzi i pomoći. Onaj koji se nesebično daje u nebrojenim satima rada s djecom i odraslima kojeg zanima što to djeca imaju za reći !?", kaže Lucija. 
Iz kategorije: Kultura