Datum objave: 24. Lipanj 2021

61. MDF / Izraelci sinoć rasturali na Ljetnoj pozornici, promovirana slikovnica 'Vjetropirasta' Zorana Vakule i Nika Titanika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

ŠIBENIK – Sjajni Izraelci rasturili su ljetnu pozornicu u Šibeniku. U srijedu navečer, 23. lipnja, malo tko je ostao ravnodušan na izvedbu 'Srebrne predstave' izraelske trupe Silver Dance Company u koreografiji Shimona Mansura. Izraelci su pokazali kako napraviti predstavu za djecu koja će im zadržati pažnju svih 60 minuta, uključiti ih u kreativni tijek večeri i stvoriti najljepše uspomene na 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. 'Srebrna predstava' u noći punog Mjeseca bila je šlag na torti ionako predivnog festivalskog dana u Krešimirovom gradu.

Možda je epidemiološka slika svijeta utjecala na broj programa 61. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku no svakako nije na kvalitetu dosad viđenog. Nakon glazbenog početka, kazalište se vratilo na ljetnu pozornicu i oduševilo najmlađu publiku, ali i njihovu stariju pratnju. Silver Dance Company iz Izraela pod vodstvom koreografa Shimona Mansure sinoć su pokazali jednu novu dimenziju plesnog teatra priuštivši publici brojna iznenađenja od početka do kraja predstave. Glumci, odnosno plesači performans su započeli iz gledališta. Srebrne tube nalik na kakve metalne crve dobrano su iznenadili publiku koja ih je vrlo brzo prihvatila kao prijateljski nastrojene uživajući u svakom daljnjem aspektu predstave u koju su svako toliko bila uključena i djeca na njihovo veliko oduševljenje koje nisu skrivali.

Izraelci su itekako zadržali pažnju, ali i izazvali reakciju – pozitivnu. Gledatelji su se opet stopili s izvođačima koji su im dopustili da budu aktivan, nedjeljiv dio predstave stvarajući doživljaj kod najmlađih da su važan dio večeri. Da nisu znali da je predstava odlična, organizacijski tim MDF-a ne bi je uvrstio u program no 'Srebrna predstava' svakako je ugodno osvježenje nakon godinu dana gotovo nikakve kazališne produkcije.

Četvrtak, 24. lipnja, u program 61. MDF-a:

19.00 sati, na Poljani, ulični zabavljači 

TRIOLA LA LA

Izvođači: Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak, Damir Mihaljević/Mario Miličić

Veseli putujući cirkuski cabaret na sklapanje i rasklapanje, za djecu i odrasle. Uigrani, zaigrani i preigrani trio nudi svojoj miloj publici pregršt vratolomija, akrobacija, žongliranja, muziciranja, plesa i pretumbacija, nudi joj smijeh i veselje, i boje slavlja i radosti. Tu imamo Spretnu, Nespretnu i Smotanog; Sretnu, Veselu i Pametnog, te Žutu, Zelenu i Crvenog. Naravno, ima tu ponekad i komplikacija, no njima je komplikacija vokacija - trude se da se u svemu dobro slažu i da nikad jedno drugoga ne lažu. Jer Triole se vole!

Trajanje: 40 minuta

+ Zezanimacija

20.00 sat, klub Azimut, Obala palih omladinaca

otvorenje izložbe MARGARET I ALBERT

autori: Koraljko Greben (Jelenko Ujdur) te Lulas (Mario Juras)

Izložba je otvorena do 3. srpnja

21.00 sati, ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske)

PETAR I VUK

Hrvatsko narodno kazalište Split

Sergej Prokofjev

Koreograf: Remus Dimache

Dirigent: Jure Bučević

Scenografkinje: Dinka Jeričević i Morana Petrović

Kostimografkinja: Morana Petrović

Oblikovatelj svjetla: Branimir Bokan

Pripovjedač: Maro Drobnić

Igraju: polaznici Baletnog studija HNK Split uz pratnju Orkestra HNK Split

Simfonijska bajka za djecu Petar i vuk, za koju je Sergej Prokofjev skladao glazbu i napisao tekst, praizvedena je u Moskvi 1938. godine po narudžbi Središnjeg moskovskog kazališta za djecu s ciljem edukacije najmlađih kazališnih gledatelja. Svaki je lik priče predstavljen jednim instrumentom. Dvadeset i osam mladih plesača izvest će ovaj klasik 20. stoljeća koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje djece i odraslih.

Trajanje: 35 min

Uzrast: 4+

21.15 sati, Gorica (Ulica don Krste Stošića) – filmska projekcija

TABALUGA, sinkronizirano

Redatelj: Sven Unterwaldt Jr.

Žanr: animirani

Uloge: Sanja Hrenar, Jasna Palić Picukarić, Dajana Čuljak, Dušan Gojić, Goran Malus, Dražen Bratulić, Danijel Dizdar, Dora Jakobović, Kristina Gami, Boris Barberić, Dragan Peka

Trajanje: 90 minuta

Godina: 2019.

Država: Njemačka

Iako već ima sedam godina, mali zeleni zmaj Tabaluga još uvijek ne može rigati vatru, a trebao bi biti u stanju to učiniti. Tabalugu je posvojio i odgojio gavran Kolk.  U svom domu, na livadi Tabaluga provodi vrijeme sa svojim prijateljem, nasilnikom bubamarom. Ali njegov dom je u opasnosti, jer snjegović Arctos, vladar ledene zemlje, je primijetio njegov zeleni dom. Arctos ne voli zelenilo već želi sve pokriti snijegom. Da bi ga zaustavio, Tabaluga kreće u veliku avanturu, u kojoj upoznaje ledenu princezu Lilli i polarnog medvjeda Limbo.

Iz kategorije: Kultura