Datum objave: 10. Svibanj 2021

POZNATA KANDIDATKINJA PRVE REZIDENCIJE "VESNA PARUN" : Stručni žiri izabrao Adrijanu Kos Lajtman, snimat će i film na Zlarinu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prva je stipendistica prve pjesničke rezidencije „Vesna Parun“ na Zlarinu, prema izboru stručnog žirija u sastavu Nives Franić (dipl. knjižničarka i pjesnikinja), Snježana Klarić (novinarka i suorganizatorica rezidencije) i Živana Podrug (dipl. komparatistica i novinarka). Na natječaj koji je raspisala Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika pristiglo je ukupno 29 prijava što je, kako ističu organizatori, veoma velik broj i izniman odaziv s obzirom na ograničenost uvjeta prijave –isključivo pjesnici i pjesnikinje, s minimalno jednom objavljenom zbirkom.

Članice žirija istaknule su kako je odabir bio iznimno težak. Mnogi su prijavitelji imali izvanredno napisana motivacijska pisma s jasno razrađenim planom boravka na Zlarinu i ciljevima koje bi tamo nastojali postići. Osim odabrane kandidatkinje, na natječaju su pohvaljene i pjesnikinje Lara Mitrakovićiz Komiže s otoka Visa i Doris Pandžić iz Rijeke, koje su se našle u najužem krugu potencijalnih kandidata. Provoditeljice projekta, Maja i Snježana Klarić, istaknule su kako je Andrijana Kos Lajtman odabrana i stoga što ispunjava i općeniti, dugoročni cilj projekta udruge: „Andrijana daje velik doprinos očuvanju naslijeđa Vesne Parun koje bi Šibenik i otok Zlarin svakako trebali nastaviti poticati i promoviratii nakon ove rezidencije. Svojim će projektom pomoći stvoriti trajnu vrijednost i osigurati dugoročnost ove inicijative, što je naš primarni cilj budući da smatramo da Šibensko-kninska županija može još puno toga učiniti za promoviranje i očuvanje naslijeđa i pouka naše najpoznatije pjesnikinje. Rad Andrijane Kos Lajtman, njezin film i zbirka, svakako bi mogao činiti dio proslave koju bismo htjeli prirediti iduće godine kad se obilježava 100. godišnjica rođenja Vesne Parun.“ Andrijanin javni nastup u Šibeniku, koji je nobavezni dio rezidencije, Udruga će pokušati iskoristiti i kako bi joj pokušala pribaviti dodatnu podršku u tom hvalevrijednom projektu. Naime, tijekom rezidencije Andrijana će, kako je istaknula u prijavi, dopuniti svoj nedovršeni film o otocima Vesne Parun, o njezinoj polaznoj i završnoj točki – Zlarinu i Šolti – odnosno prikupljat će vizualni materijal i dovršiti poetski film radnoga naslova Od otoka do otoka (ili Između otoka) koji bi na poetski način pristupio dvama prostorima koji omeđuju autoričin život. Paralelno s time radit će i na vlastitom rukopisu inspiriranim Vesninim životom.

BIOGRAFIJA:

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te dvije znanstvene knjige: Autobiografski diskurs djetinjstva (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.) i Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze (Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.). Urednica je nekoliko znanstvenih zbornika, između ostaloga i opsežnog zbornika Stoljeće Priča iz davnine (HIDK, 2018.), nastaloga nakon velike međunarodne konferencije posvećene stotoj obljetnici prvoga izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Autorica je pet pjesničkih zbirki: Jutarnji laureat (Grad Čakovec, 2008.), Lunule (Disput i DHK, Zagreb, 2012., nagrada „Dobriša Cesarić“), Teleidoskop (HDP, Zagreb, 2018., finale nagrade „Ivan Goran Kovačić“), Stepenice za Stojanku K. (V.B.Z., Zagreb, 2019., finale nagrade „Fran Galović“) te Zarazna zona (Fraktura, 2021., suautorstvo s Damirom Radićem). Pjesme su joj prevođene na makedonski, slovenski i mađarski jezik te objavljivane u domaćim i stranim časopisima.Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom. Autorica je dokumentarno-eksperimentalnih filmova (suautorstvo s Damirom Radićem) Tihi rubovi (2019) i Dan antifašizma (2019).

Iz kategorije: Kultura