Datum objave: 23. Ožujak 2021

OD GLAVE DO PETE / Provokativna prostorna instalacija šibenskog konceptualnog umjetnika Nevena Tudića u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Od glave do pete" naziv je prostorne instalacije konceptualnog umjetnika i slikara Nevena Tudića koja je otvorena danas u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", a bit će dostupna do 10. travnja. Tudićeva prostorna instalacija pomno je osmišljeni umjetnički projekt koji činjenicama prezentiranim bez propitivanja o njihovom nastanku, propituje nužnost mišljenja da je vrijeme tek puko trajanje od "nema više prošlosti do sada i od sada do još ne budućnosti". Složena vizualno-misaona istalacija, naglašava Tudić,  jedan je od putova kojim umjetnik i umjetnost upućuju prema istini, onom trenutku i prirodnom stanju u kojem se više ništa ne pita i u kojem je sve jasno. Pojednostavljeno rečeno, kaže Turdić, prostorna instalacija "Od glave do pete" umjetnički je izraz temeljen na individualnom doživljaju realiteta.

Neven Tudić, diplomirani politolog iz Brodarice, prisutan je u hrvatskom likovnom životu duže od tri desetljeća tijekom kojih je imao desetak snažnih i zapaženih samostalnih izložbi, a šira javnost za njega i njegov originalni pristup likovnom stvaralaštvu, doznala je 1995. godine odmah nakon oslobodilačke Vojno redarstvene operacije "Oluja" kada je u netom oslobođenom Drnišu vandalska djela okupatora koji je spalio Drniš, pretvorio u konceptualnu izložbu u devastiranoj drniškoj knjižnici koja je tijekom četverogodišnje okupacije JNA, srbijanskih četnika i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, bila pretvorena u skladište vojne i opreme i klozet.

Osim kao konceptualni umjetnik Tudić je poznat i po svojim hiperrealističnim slikama po kojima se ubraja među najbolje i najvažnije hrvatske umjetnike u toj domeni likovnog izraza.

Iz kategorije: Kultura