Datum objave: 17. Veljača 2021

DOČEKALI SMO I TO / Šibenska novinarka s 45 - godišnjim stažem Jordanka Grubač predstavila svoju zbirku reportaža, a jednako emotivna kao one je njezina posveta toj knjizi

Diana Ferić
Diana Ferić
Dugogodišnja i još uvijek aktivna šibenska novinarka  Jordanka Grubač,  koja je najveći dio svog radnog vijeka provela u Slobodnoj Dalmaciji i Šibenskom listu u kojem je i započela novinarsku karijeru  predstavila je danas u povodu U 99. rođendan šibenske gradske knjižnice zbirku svojih reportaža pod nazivom " Male slike zavičaja". Na promociji koja je održana u Gradskoj knjižnici, uz nju , o knjizi  je govorila  književnica i novinarka Grozdana Cvitan, a nazočne  je pozdravio  i Vilijam Lakic, ravnatelj šibenske  knjižnice.
 
Jordanka Grubač priznala je da nije bio nimalo lak zadatak izabrati reportaže koje su ušle u knjigu od svih priča koje je napisala u svojoj 45 - godišnjoj novinarskoj karijeri,  najvažniji kriterij za izbor tekstova bio je da je riječ o zanimljivim pričama.
Knjiga sadržava uglavnom priče o lokalnim ljudima i događajima, ali i onima  koji  nisu odavde. Tu je tako priča o  Drašku Romcu, ugostitelju iz Zagreba, koji je uzeo  leut iz Murtera, oplovio Italiju i Englesku, a onda kanalom Rajna-Majna-Dunav došao do Crnog mora i preko Grčke se vratio u Jadran. Jedna od starijih priča potječe  iz 1984. godini i govori  o toverni na Starom pazaru. 
 
"Tekst je nastao u jednoj ophodnji Milivoja Zenića, Mira Berića i mene kao mlade novinarke po šibenskim tovernama. Tamo se saznalo da je postojala priča kako je starog vlasnika toverne njegov konj pozdravljao s "good morning, Ive". A to je sve krenulo od jedne noći kad je njegov sin prespavao u štali u šibenskoj staroj jezgri, i kad mu je otac ušao da upregne konja, sin je odozgo viknuo "good morning, Ive". U toj kući je danas apartman koji se zove baš "Good morning, Ive""; otkrila je Jordanka Grubač za ŠibenikIn, ali i još nešto što ovoj zbirci reportaža daje posebnu dimenziju.
"Knjigu  sam posvetila mom suprugu Anti Graniku, nekad poznatom televizijskom novinaru. A moj Tonči... Bolestan je, ima Alzheimer, to već znaju svi u gradu. On je sada jedno moje malo posvećenje. Posvetila sam mu knjigu jer smo masu toga skupa prošli, od 1990. do nedavno. I uvijek smo u svemu pronalazili razlog za pisanje, sve je trebalo zabilježiti. Stalno smo novinarili, a on sad više uopće ne zna da je bio televizijski novinar. Na knjizi sam mu napisala "Mom dragom Tonču", po pjesmi iz "Male Floramye" s kojom ga budim ujutro. Sad mu, zapravo, najviše odgovara glazba, tako da mene YouTube spasi. Iz naše kuće uvijek trešti klasika, on često pjeva ili plače s Pavarottijem", kazala je Jordanka Grubač.
 
!Male slike zavičaja" izdane su u ediciji Lastovanja u prosincu 2020.
Foto::Pixsell, Duško Jaramaz 
Iz kategorije: Kultura