Datum objave: 27. Listopad 2020

NOVA IZLOŽBA MLADE ŠIBENSKE KIPARICE / Manuela Pauk izložila u zagrebačkoj Dubravi svoje skulpture pod nazivom "Paladij(i) poput kipa iz grčke mitologije

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada šibenska kiparica sa zagrebačkom adresom Manuela Pauk otvorila je sinoć u zagrebačkoj  Dubravi, u Galeriji Vladimir Filakovac svoju novu  izložbu koju je nazvala  Paladij(i) . Ta je  izložba je nastavak autoričinog interesa za mitološke teme i motiv kornjače. 

Pokazuje seriju od deset jako sličnih skulptura, od kojih je osam napravljeno od polirane terakote, a dvije od bronce. Sve te skulpture se zovu Paladij. To je prvi kip koji je u grčkoj mitologiji nastao nakon što je božica Atena u prijateljskom sportskom nadmetanju slučajno ubila svoju rođakinju i prijateljicu Paladu, te joj je zbog tuge napravila spomen obilježje, simulakrum, odnosno kip, taj Paladij. Zatim je kip spušten u Troju, koju je štitio poput amajlije. Kako je postojala legenda da će Troja pasti tek ako se Paladij ukrade, on je umnažan kako ne bi bilo moguće znati koji je pravi.

 

Skulpture Palada su povezane s četiri digitalna foto-kolaža koje prikazuju kipove kornjača sa stvarnom kornjačom čančarom, odnosno stvarnost i njezin simulakrum. 

Izložba je otvorena do 11. studenog  svaki dan od 10 do 20 sati.

Iz kategorije: Kultura