Datum objave: 30. Rujan 2020

KORNATI U SLAVONIJI / U Slavonskom Brodu otvorena izložba fotografija o Kornatima i Kornatarima „Ovce koje piju more“ šibenskog novinara Stanka Ferića

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba fotografija šibenskog novinara Stanka Ferića „Ovce koje piju more“, posvećena stanovnicima Kornata, otvorena je sinoć u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Izložba je postavljena u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, a otvorila ju je Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija u Slavonskom Brodu za područje Brodsko-posavske županije.

O izložbi „Ovce koje piju more“, njenom smislu, vrijednosti i razlozima gostovanja u Slavonskom Brodu govorili su i Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja i kustosica Muzeja Brodskog Posavlja Danijela Ljubičić Mitrović, autorica postava izložbe.

Izložba šibenskog, ali i brodskog novinara Stanka Ferića, postavljena je u Slavonskom Brodu nakon što je prošle godine u sklopu FR MA FU festivala reportaže i reportera Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice, bila postavljena u ruralnom kompleksu Pustara Višnjica u općini Sopje i Zavičajnom muzeju Slatina u Podravskoj Slatini.

Otvorenje izložbe Stanka Ferića „Ovce koje piju more“, koja je posvećena stanovnicima arhipelaga i naselja Kornati, a govori o njima, njihovom životu i kulturi te otkriva da Kornati kao što se to u pravilu navodi nsu nenaseljeno otočje nego jednog od najvećih i najljepših ali i najneobičnijih naselja u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu bio je zapažen kulturni i društveni događaj.

Otvaranje izložbe na posebno lijep i emotivan način uveličao je pjevački zbor „Zlatni klas“ Matice umirovljenika Slavonski Brod koji je pod dirigentskom palicom profesorice Anite Pastorčić, izveo splet slavonskih i dalmatinskih napjeva.

Iz kategorije: Kultura