Datum objave: 01. Kolovoz 2020

UZ OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA DUŠKE DUKI ZANINOVIĆ / Umjetnica koja uspijeva opjevati ljubav bojama i kistom i oslikati život pjesmom

Diana Ferić
Diana Ferić
"Ne poznajemo osobu takve kreativne energije, vedra duha i kreativnog elana i istodobno tako jedinstvenu , plemenitu i dobro" , riječi su kojima je mr.sc. Dubravka Pšenica predstavila Dušku Duki Zaninović, Šibenčanku, s dugogodišnjom zagrebačkom adresom koja se odnedavno stalno doselila u rodni grad, a sinoć se Šibenčanima predstavila izložbom svojih umjetničkih radova koja je postavljena u restoranu "Bronzin" na šibenskoj rivi. Tom izložbom  taj restoran obogaćuje svoju ponudu, ali i kulturnu ponudu Šibenika. 
Duška Zaninović je pod nazivom "Sve moje inspiracije"izložila tridesetak svojih radova u različitim tehnikama od tuša i ulja na platnu do kombiniranih tehnika, a nastali su od 1978. godine do danas. Na otvaranju, na terasi tog restorana okupili su se njezini prijatelji i štovatelji likovne umjetnosti.
 
"Talent i njezina vješta ruka redovito su popraćeni iskrenim optimizmom  i dobrim raspoloženjem. Za Dušku ne postoji bezvoljnost, lijenost i depresija. jednom je prilikom rekla da čovjek uživa stvarajući jer je tada ispunjen srećom.  Duška Duki Zaninović svestrana je i kreativna umjetnica koja istodobno uspijeva opjevati ljubav bojama i kistom i oslikati život pjesmom i glazbom . Sve izložene slike odraz su Duške i njezina rada na oslikavanju i zapisivanju svih onih posebnih trenutaka mira, inspiracije i govora duše na kojima je angažirana njezina sigurna ruka na pohvalu id ar svima nama", istaknula je Pšenica, a o Duškinim slikama i stilu je kazala :" Unutar shematskog crteža, rastera linija i vrlo složenih mreža prostire se definirana tvorba finih i jasnih površina. Poput vitraja one su omeđene , šire se i povećaju, sažimaju oblike i tvore likovnu misao vrlo preciznog i razrađenog rukopisa. Slikarstvo Duške Zaninović bogato je grafičkom linijom koja raščlanjuje i stvara, a sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja finoćom tekstura i kolorita koji je vrlo kvalitetan i plemenit". 
Podsjetila je i na riječi našem muzeologa, prof. dr. Antina Bauera koji je na otvorenju jednog od prošlih Duškinih izložbi za nju kazao da je u našoj suvremenoj likovnoj umjetnosti, u našem umjetničkom životu prisutna i primljena kao slikarska ličnost koja nosi svoj vlastiti likovni izraz, svoj rukopis, s motivima koje sama pronalazi bez ičijeg utjecaja, neposredno u prirodi. 
 
 
 
Umjetnica, sa cvijetnim aranžmanom u kosi koji je podsjetio na one kakve je nosila čuvena slikarica Frida Kahlo,  skromno se obratila svojoj publici naglasivši da je slikati počela još dok je radila kao teta u vrtiću.
 
"Sretna sam što vidim ova vaša sretna lica večeras jer čovjek se osjeća  da više vrijedi kada ima toliko prijatelja. Ja sam u svojim slikama izrazila svoje osjećaje i svoje raspoloženje inspirirana prirodom,   ako samo dio toga osjetite gledajući ih bit će mi drago", kazala je. 
 
To je  njezina osma samostalna izložba. 
Iz kategorije: Kultura