Datum objave: 20. Srpanj 2020

BALET POD ZVIJEZDAMA / Baletni ansambl HNK Rijeka predstavom "Čipka" otvara večeras na tvrđavi svetog Mihovila Šibenik Dance Festival

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji Šibenski plesni festival otvorit će večeras predstava "Čipka" u izvedbi baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Jedinstveno izvođenje pod zvjezdanim nebom ova će predstava imati na Tvrđavi sv. Mihovila, a počet će u 21.30 sati. Prije toga protokol otvaranja bit će održan na novouređenoj Poljani, a sve će početi otvaranjem izložbe u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića "Friends in Dance and Life" u 20 sati.

Koncept i koreografiju predstave "Čipka" osmislila je istaknuta hrvatska koreografkinja i ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar, nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica i folklornom glazbom, dok je glazbu za predstavu skladala Tena Novak Vincek. 

U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem koreografkinja Maša Kolar inspiraciju za predstavu traži u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od tradicionalnih obrta izrada čipke u Hrvatskoj, povijesnih spisa o njoj, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je to danas nasljeđe bitno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom?

Inspirirana čipkom, Maša Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor stvaranja koreografske strukture te oblikovanje njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke ispituje se odnos suvremenosti i tradicije te oživljava njihov suživot.

Predstava traje oko sat vremena i izvodi se bez pauze.

Koreografkinja:
Maša Kolar

Skladateljica:
Tena Novak Vincek

Dramaturška i koreografska asistentica:
Maja Marjančić

Scenografkinja i kostimografkinja:
Petra Pavičić

Oblikovatelj svjetla:
Saša Fistrić

Fotografkinja:
Fanni Tutek-Hajnal

Plešu:
Emanuel Amuchástegui / Marta Kanazir / Ksenija Krutova / Laura Orlić / Tilman Patzak / Morgan Perez / Daniele Romeo / Tea Rušin / Carlos Huerta Pardo / Maria Matarranz de las Heras / Nicola Prato / Svebor Zgurić

Drugu večer Festivala goste Tvrđave Barone očekuje program pod nazivom Četiri kreacije. Svoje će plesno umijeće pokazati Modus klub iz Zagreba i plesni centar Virus iz Bihaća te suvremene plesačice Lucija Romanova i Tetiana Svetlična.

Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno.

U Gradskoj će knjižnici u ponedjeljak 20. srpnja navečer biti otvorena izložba Mladena Božičkovića koji potpisuje plesne fotografije nastale u razdoblju od 20 godina prijateljstva Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon toga na novouređenom će se središnjem gradskom trgu Poljani održati plesni program otvorenja. U njemu će sudjelovati Sjene i Modus klub. Leonarda Lovreković s plesačima USB-a Poreč izvest će performans Melting Water.

Dan kasnije Šibenčane će svojim „site-specific“ performansima pod nazivom Ne čujem te, mrak je iznenaditi Škvadra, mladi umjetnički kolektiv čije je članove povezao studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na Šibenik Dance Festival tradicionalno se naslanja plesna edukacija Art Cube. Ona obuhvaća plesne seminare za djecu i mlade koje vode priznati plesni pedagozi. Baletnoj tehnici za suvremene plesače ove će godine plesače podučavati Mojca Majcen, a radionicu za djecu i mlade pod nazivom Tekstura tijela vodit će Lucija Romanova. Voditeljica kreativnih radionica za najmlađe je priznata hrvatska samostalna umjetnica i istaknuta plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Edukacija Art Cube počela je dva dana prije samog festivala – u subotu 18. srpnja. Održava se u suorganizaciji s Javnom ustanovom Športski objekti Šibenik, a podupire je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Kultura