Datum objave: 25. Veljača 2020

TARGET KONFERENCIJA / Još nije ni uređena, a već se zna da će Kuća umjetnosti Arsen ove jeseni ugostiti konferenciju o razvoju publike

Diana Ferić
Diana Ferić

Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik organizira dvodnevno događanje o razvoju publike, pod imenom Target konferencija, koje će 15. i 16. listopada ove godine u Šibeniku okupiti hrvatske i europske stručnjake čije se djelovanje usko veže za navedenu tematiku. Zanimljiva predavanja, inspirativne rasprave i produktivne interakcije održat će se u Kući umjetnosti Arsen, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Aktualno pitanje razvoja publike u novom dobu zahtjeva dijalog, stoga Tvrđava kulture Šibenik ovom prigodom želi okupiti kulturnjake: voditelje kulturnih institucija, stručnjake za kulturni menadžment, produkciju programa, marketing i komunikacije, istraživače kulture i druge, a sve s ciljem razvoja publike kao ključne komponente profesionalnog djelovanja. Ciljevi konferencije su jačanje kapaciteta kulturnih ustanova u području razvoja publike, doprinos kreiranju kvalitetnijih sadržaja te upoznavanje sudionika konferencije s alatima i smjernicama za uspješnu identifikaciju i razvoj vlastitih publika.

Sudionici će imati priliku poslušati predavanja hrvatskih i međunarodnih stručnjaka koje predvode dvije priznate stručnjakinje u polju razvoja kulturnih publika, Alessandra Gariboldi i Agata Etmanowicz. Višestruko obrazovane istraživačice iza sebe imaju niz stručnih projekata, osmišljenih programskih pravaca i radionica o radu s publikom, a u Šibeniku će predstaviti svoja iskustva. Osim predavanja, sudionici će kroz dva dana sudjelovati na interaktivnim radionicama i konstruktivnim raspravama, te nizu neformalnih druženja u Kući umjetnosti Arsen te na šibenskim tvrđavama sv. Mihovila i Barone.

„Kulturi treba publika, a publici kultura. Stoga je kulturnim institucijama potreban sustavni pristup pitanjima razvoja publike, a glavni preduvjet za njegovo stvaranje i implementiranje je razvoj novih znanja i alata. Ovim formatom konferencije želimo okupiti dionike u kulturi i povezati se s istima u želji da istraživanje i razvoj publike postanu ključna komponenta rada ustanova u kulturi. Želimo potaknuti promjenu te ukazati na potrebu za uvođenjem sustavnog pristupa temi razvoja publike na nacionalnoj razini kroz prikaz primjere dobre prakse i raspravom rezultata novih istraživanja.“, kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.

Ideja o Target konferenciji nastala je u Tvrđavi kulture u rujnu 2018. godine kada je na najstarijoj šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila uspješno organizirana prva međunarodna konferencija pod nazivom "Razvoj publike i upravljanje u kulturi: novi koncepti za nove modele". Na konferenciji su sudjelovali brojni dionici iz kulturnih institucija, javnih tijela i civilnih organizacija iz cijele Dalmacije. Predavači iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije iz Hrvatske, Slovenije i Italije prezentirali su suvremene trendove u razvoju publike i najbolje prakse uključivanja kulturne baštine u svakodnevni život lokalnih zajednica.

Jedan od glavnih zaključaka konferencije naglasio je potrebu za razvojem stručnog i javnog dijaloga o razvoju kulturnih publika na nacionalnoj i međunarodnoj razini što je potaknulo Tvrđavu kulture da nastavi s organizacijom događanja, obogaćujući program i mijenjajući ime u Target konferencija.

Early bird kotizacije dostupne su od danas u sustavu Entrio, a obuhvaćaju dvodnevnu ulaznicu za sva predavanja i radionice, obilazak tvrđava sv. Mihovila i Barone uz stručno vodstvo te sudjelovanje u neformalnim druženjima i popratnim programima. Tvrđava kulture osigurala je promotivne cijene za studente i poslovne subjekte, a kako je broj sudionika ograničen pozivaju da svoje mjesto osigurate na vrijeme.

Iz kategorije: Kultura