Datum objave: 06. Veljača 2020

"RASPRODANE" PROJEKCIJE / Medena zemlja potvrdila - Šibenik čezne za art kinom

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvostruka projekcija fascinantnog dokumentarnog sjevernomakedonskog dokumentarnog filma "Medena zemlja", kandidata za Oskara, koja je protekle dvije srijede organizirana u Gradskoj knjižnici potvrdila je da Šibeniku itekako trena jedno art kino u središtu grada u kojem bi se prikazivali kvalitetni filmovi, izvan recentne komercijalne, uglavnom američke produkcije jer publika za tako nešto itekako postoji.

Za obje projekcije tražila se doslovno stolica više, a sigurno bi tako bila da se organizira i treća.

Šibenčani su imali prilike pogledati taj film zahvaljujući entuzijazmu predsjednika šibenskog Kino kluba Nikice Šupe i njegovom projektu "Kino kvadrat" koji je filmsku umjetnost doveo u središte Šibenika, a i on je iznenađen takvim zanimanjem za taj dokumentarni film.

 

"Zaista sam ugodno iznenađen posječenošću ovih projekcija. Naravno da su opravdane jer film "Medena zemlja" je genijalan i sam sam ga pogledao četiri puta. Zanimljivo je da su upravo dokumentarci najposjećeniji filmovi u ovom našem projektu. Slična priča dogodila mi se ovog ljeta s filmom "Čovjek Dupin", kaže Šupe.

Film govori o medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu.  Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Husseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe. Medena zemlja fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita

Projekt "Kino kvadrat" pokrenut je zahvaljujući potpori Turističke zajednice Grada Šibenika, odricanju Šupe i njegove supruge te razumijevanju ravnatelja šibenske gradske knjižnice Vilija Lakića, a samo zahvaljujući entuzijazmu i vjerojatno vezama Nikice Šupe Šibenčani već nekoliko godina uživaju u filmovima koji s pravom nose epitet sedme umjetnosti i to iz različitih zemalja.

U sklopu tog projekta filmovi se prokazuju na četiri lokacije to u šibenskom muzeju, coffee & wine baru Na Ma Lo, cocktail baru Bar Code i Gradskoj knjižnici no niti jedan od tih prostora ne može do kraja zamijeniti kino dvoranu. Svi vjerujemo da ćemo je dobiti nakon što konačno bude uređeno bivše kino Odeon, sada Kuća umjetnosti Arsen.

Iz kategorije: Kultura