Datum objave: 27. Siječanj 2020

GRAD NA DRUGI POGLED / Prenamjena lokacije u Docu i dvojni bedemi teme su umjetničko - edukacijskog projekta u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Interdisciplinarni umjetničko edukacijski projekt Grad na drugi pogled,koji spaja umjetničku produkciju, aktivizam i edukaciju, trenutno se provodi u Šibeniku, u suradnji s Galerijom Krševan, Društvom arhitekata Šibenik, Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić, Gimnazijom Antuna Vrančića, Ekonomskom školom Šibenik, OŠ Jurja Dalmatinca te umjetnicima Lanom Stojićević i Vedranom Perkovom. Između ostalog, bave se neuređenim prostorom ispod škole Jurja Dalmatinca koji je nedavno iz zelene zone prenamijenjen u mješovitu zonu, što podrazumijeva moguću gradnju na vrlo osjetljivom gradskom prostoru, kao i prostorom dvostrukog bedema koji je fokus gradskih planova i predmetom je razmimoilaženja o njegovoj poželjnoj budućoj aktivaciji.

Organizator je Udruga PUNKT iz Zagreba.

"Kroz dijalog učenika i mentora/umjetnika na radionicama se realiziraju video uradci također na temu grada Šibenika i to kreativnim korištenjem sveprisutnih multimedijalnih gadgeta; kako ih mladi danas svakodnevno koriste često do zabrinjavajućih razmjera i na neproduktivne načine, želja nam je tu okolnost pretvoriti u glavni metodološki alat radionica, odnosno potaknuti kreativno korištenje priručne tehnologije: mobilnih telefona i foto aparata.

Medij videa odabrali smo za propitivanja urbanog prostora, jer smatramo da kroz objektiv kamere lakše aktiviramo “drugi pogled”, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti", kažu organizatori.

U sklopu šibenske sekvence, u prosincu 2019. realizirana je radionica s učenicima osnovne škole Jurja Dalmatinca pod vodstvom članova Društva arhitekata Šibenik. Radionica je tematizirala neuređeni prostor u neposrednoj blizini škole Juraj Dalmatinac.

Nakon prvog termina na kojem je grupa učenika upoznata s postojećim prostornim odnosima i mogućnostima navedenog prostora uz pokazivanje primjera dobre prakse, drugi je termin održan na terenu odnosno na samoj lokaciji. Uz pomoć mentorica na radionici, arhitektica Roberte Škugor i Petre Zaninović, kroz koreografiju tijelima i bojama polaznici su istakli navedeni prostor i učinili ga vidljivijim.

Taj je prostor nedavno iz zelene zone prenamjenjen u mješovitu zonu, što podrazumijeva moguću gradnju na vrlo osjetljivom gradskom prostoru, u neposrednoj blizini stare gradske jezgre s kojom čini cjelovitu vizuru. Akcijom se lokacija dodatno aktivirala kao javni zeleni prostor.

Budući da je jedan od ciljeva Gn2p-a potaknuti mlade na aktivno promišljanje prostora, u sklopu projekta održat će se i radionica koja se kroz istraživanje na terenu i konkretne prijedloge bavi potencijalnim urbanističkim rješenjima konkretne šibenske lokacije – dvostrukog šibenskog bedema. Radionica započinje javnim predavanjem u knjižnici Juraj Šižgorić (30.1.2020. u 18 sati) na kojem ćemo se upoznati sa značajem i mogućnostima javnog prostora kroz primjere malog mjerila na inicijativama zagrebačke paltforme 1postozagrad kao i na drugim domaćim i međunarodnim primjerima oblikovanja javnog prostora. Predavanje će ukazati i na lokaciju šibenskog dvostrukog bedema – jedinstvene graditeljske strukture na istočnoj obali Jadrana. Dvostruki bedem fokus je gradskih planova i predmetom je razmimoilaženja o njegovoj poželjnoj budućoj aktivaciji. Nakon predavanja planirano je istraživanje na terenu (31.1.2019.) te osmišljavanja potencijalnih rješenja.

Radionica se odvija pod mentorstvom publicista i aktivista za javni prostor Saše Šimprage u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik.

 

 

Iz kategorije: Kultura