Datum objave: 03. Prosinac 2019

BURZA KNJIGA: Ako imate knjige koje vam ne trebaju donesite ih večeras u HND u Šibeniku i možete ih zamijeniti za druge koje još niste pročitali

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsko novinarsko društvo, Ogranak u Šibensko-kninskoj županiji i ove godine organizira druženje pod nazivom "Knjigom na knjigu" koje sastoji u zamjeni knjiga, a održat će se danas u 18 sati u prostorijama HND-a u Šibeniku, Ulica Božidara Petranovića 16.

"Stižu blagdani, neki će dobiti za poklon knjige. Eto prilike da se riješe pročitane literature i oslobode mjesta za nove knjige. Sve što trebate je donijeti sebe i 'naramak' knjiga koje ste pročitali i ne trebaju vam, a onda sa sobom kući možete ponijeti jednaku količinu, dakako, nekih drugih knjiga koju su drugi donijeli i ostavili u prostorijama HND-a"; kažu u HND-u.

Šibensko-kninski ogranak Hrvatskog novinarskog društa od svibnja provodi projekt pod naslovom „Knjigom na knjigu“, svojevrsnu slobodnu burzu knjiga koje kolekcionari i kolekcionarke, čitatelji i čitateljice, razmjenjuju prostoru HND-a u Ulici Božidara Petranovića.

"Pravila razmjene su, smatraju organizatori, i jednostavna i funkcionalna. Svi koji žele mogu donijeti svoje knjige ili knjigu, te uzeti one koje će ih zaintrigirati. Ukoliko novi vlasnik želi, preuzete knjige mogu trajno ostati u njegovoj privatnoj biblioteci ili ih može, nakon čitanja, ponovno zamijeniti za neke nove naslove. Sve knjige koje stari vlasnik ili vlasnica ne žele, a nema zainteresiranih da ih uzmu, činit će biblioteku HND-a Šibensko-kninske županije, dostupnu članovima i posjetiteljima. Također, ukoliko bude postojao interes, te će knjige biti donirane knjižnicama, udrugama, domovima za starije, bolnicama..", pojašnjava Emir Imamović Pirke, novinar i književnik, inicijator projekta 'Knjigom na knjigu'.

Za razmjenu su prihvatljiva sva prozna i pjesnička djela, zbirke eseja, drama i filmskih scenarija, te sva dječja literatura. A mogu tu biti i kuharice, priručnici itd. U razmjeni nema nema ograničenja kada je riječ o jezicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, dok se knjige na drugim jezicima mogu razmjenjivati za one na istim tim jezicima ili uz dogovor vlasnika. Poželjno je, naravno, da većina djela bude na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Projekt „Knjigom na knjigu“ podupiru Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Iz kategorije: Kultura